Πανελλήνιες 2022 | Έρχονται αλλαγές στην ΕΒΕ

204
Έρχονται αλλαγές στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), έτσι ώστε να μην επαναληφθούν οι φετινές εικόνες σε πολλά τμήματα πανεπιστημίων, χωρίς δηλαδή φοιτήτριες και φοιτητές. Ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος αναφέρει ότι δίνουν έμφαση στην πολυνησιωτικότητα του Ιδρύματός και την αποφυγή της συρρίκνωσής του.
 

Σε διορθωτικές βαθμολογικές κινήσεις μέχρι την 1η Νοεμβρίου καλούνται τα ΑΕΙ από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να επανακαθορίσουν τους συντελεστές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής τους, ώστε να μην επαναληφθούν το καλοκαίρι του 2022 οι εικόνες των τμημάτων… χωρίς φοιτητές και φοιτήτριες.

Το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», από την πλευρά του δεν μπαίνει σε αντίστοιχη διαδικασία προβληματισμού, καθώς οι πληροφορίες από το κτίριο του Αμαρουσίου αναφέρουν ότι καμία βαθμολογική διόρθωση δεν αναμένεται στο νέο εξεταστικό σύστημα που θα δείξει εκ νέου τα «δόντια» του το καλοκαίρι, με το διπλό πλέον μηχανογραφικό και τον καθορισμό συντελεστών των μαθημάτων από τα ΑΕΙ. Κι αυτό παρότι διαφορετικές πλευρές του νέου εξεταστικού συστήματος θα μπορούσαν να διορθωθούν, όπως ζητάει άλλωστε και μερίδα της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Για παράδειγμα:

1. Να δοθεί δυνατότητα στα ΑΕΙ να «κατεβάσουν» εάν το επιθυμούν τους συντελεστές τους και αντί του ορίου από 0,80 έως 1,20 που έχει οριστεί από το υπουργείο Παιδείας, να επιλέξουν το όριο 0,60 έως 1,20. Όπως είναι γνωστό, η ΕΒΕ θα μεταβάλλεται κάθε χρόνο και θα προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή που ορίζει κάθε τμήμα.

2. Αλλαγές να γίνουν στις σχολές απαιτούν ειδικά μαθήματα και ειδικά τις αρχιτεκτονικές όπου φέτος παρατηρήθηκαν φαινόμενα που προβλημάτισαν. Σήμερα απαιτούνται τρεις διαφορετικές βάσεις εισαγωγής (η γενική ΕΒΕ και δύο διαφορετικές βάσεις Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου). Έτσι, οι βάσεις των ειδικών μαθημάτων θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο 10, όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να μην αλλάζουν ετησίως συναρτώμενες με τον γενικό μέσο όρο των επιδόσεων.

3. Κατά τις επόμενες Πανελλήνιες 2022 θα ισχύσει το διπλό μηχανογραφικό και οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν στο πρώτο μηχανογραφικό τους μόνο το 10% των σχολών κάθε επιστημονικού πεδίου (20% στα Επαγγελματικά Λύκεια). Στη δεύτερη φάση δεν θα υπάρχει περιορισμός επιλογών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», αλλά τα επόμενα μηχανογραφικά θα συμπληρώνονται μόνο από όσους υποψηφίους δεν εισήχθησαν στην Α’ φάση και θα περιέχουν μόνο τις θέσεις που απομένουν κενές και τα τμήματα που δεν έχουν συμπληρώσει όλες τις θέσεις τους (εφόσον επιτυγχάνεται και η κα καθορισμένη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κάθε τμήματος).

Όμως, έτσι ένας καλά προετοιμασμένος υποψήφιος μπορεί να συμπληρώσει τις σχολές που τον ενδιαφέρουν αλλά να συμπληρώσει και μερικές σχολές χαμηλότερου βαθμολογικού «βαλαντίου» με στόχο εάν τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά, να εισαχθεί σε αυτές. Και στη συνέχεια να εισαχθεί στις σχολές της πρώτης του επιλογής με τη δεύτερη κατανομή κάποιος άλλος υποψήφιος με χαμηλότερη βαθμολογία.

Κατ’ επέκταση, το 10% των αρχικών επιλογών των υποψηφίων, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», θα έπρεπε πιθανά να ανέβει στο 25% για όλες τις κατηγορίες.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης λέει στα «ΝΕΑ» και στην Μάρνυ Παπαματθαίου, ότι το αίτημα για επανακαθορισμό των συντελεστών που συνδέονται με την ΕΒΕ διαβιβάστηκε στα τμήματα του ιδρύματος που έχει θα αποφασίσουν σχετικά.

Ωστόσο, κρίνει ότι σε μερικά τμήματα είναι πιθανότατο να επαναπροσδιοριστεί ο συντελεστής προς τα κάτω.

Η πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτζιλάκη, από την πλευρά της, δηλώνει ότι επί του παρόντος δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση στο ίδρυμά της, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι όποια αλλαγή γίνει θα γίνει με κριτήρια αριστείας αλλά και επαρκούς στελέχωσης των τμημάτων.

Τέλος, ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος αναφέρει ότι κάποια τμήματα του ιδρύματος θα πρέπει να προχωρήσουν σε διορθωτικές παρεμβάσεις. «Σε κάθε περίπτωση, εμείς δίνουμε έμφαση στην πολυνησιωτικότητα του Ιδρύματός μας και την αποφυγή της συρρίκνωσής του, ώστε να παραμείνει με 11 τμήματα, σε πλήρη λειτουργία, σε τέσσερα νησιά του Ιονίου» σημειώνει.

Πηγή : dikaiologitika