Αλέξανδρος Καχριμάνης| Οδηγούμε την Ήπειρο με ασφάλεια και σιγουριά ακόμη ψηλότερα…

333

Στις 26 Μαΐου οι Ηπειρώτες καλούνται να εκλέξουν τη νέα περιφερειακή αρχή. Η προεκλογική περίοδος βοήθησε τους πολίτες να σχηματίσουν άποψη για όλους τους υποψήφιους, τα προγράμματα, τις ιδέες. Βοήθησε να αναδειχθεί όμως το έργο που έχουμε επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια. Με αυτό το έργο έχουμε βάλει γερές βάσεις για το μέλλον.

Δεν παρουσιαζουμε εκθεσεις ιδεων, δεν υποσχομαστε πραγματα που δεν μπορουν στις σημερινες συνθηκες να γινουν


«ΑΞΙΟΒΙΏΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Με απλά λόγια

Η «αξιοβίωτη ανάπτυξη», δεν είναι μόνο ο τίτλος της παράταξής μας, αλλά και η σταθερή μας επιδίωξη: Να υπάρχει δηλαδή ολοκληρωμένη ανάπτυξη σε αρμονία και με σεβασμό στον άνθρωπο, στο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Όλα αυτά τα χρόνια στην κατεύθυνση αυτή εργαστήκαμε, σε αυτή συνεχίζουμε.

4 ΑΞΟΝΕΣ…

Κινηθήκαμε και κινούμαστε σε τέσσερις άξονες:
1. Αξιοποίηση εθνικών πόρων και πόρων Περιφέρειας
2. Υλοποίηση και προγραμματισμός ΕΣΠΑ
3. Προώθηση έργων υπερτοπικής σημασίας και χαρακτήρα
4. Παρεμβάσεις σε ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα Και στους τέσσερις έχουμε πετύχει θεαματικά αποτελέσματα και μέτρο σύγκρισης είναι οι άλλες Περιφέρειες της χώρας.ΣΕ 4 ΚΛΑΔΟΥΣ…

Τουρισμός, πρωτογενής τομέας, υπηρεσίες και ενέργεια, είναι οι κλάδοι στους οποίους μπορεί να στηριχθεί κατ’ εξοχή επενδυτικά και αναπτυξιακά η περιοχή.

ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΤΏ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΤΗΣ Ε.Ε.
Αλλά δεν μας αρκεί

Η ανεργία είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα για την Ήπειρο. Μπορεί η Περιφέρειά μας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να βρίσκεται σε ποσοστό ανεργίας κάτω από το Μέσο Όρο της χώρας, δεν παύει όμως να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, καθώς έχουμε αυξημένο αριθμό απασχολούμενων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Εμείς έχουμε σχεδιάσει ένα στοχευμένο πρόγραμμα για απόφοιτους Α.Ε.Ι., διετούς πλήρους απασχόλησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση πραγματικής εμπειρίας, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να παραμείνουν στην εργασία.

ΑΛΛΟ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ
Κι άλλο οι ατέρμονες συζητήσεις
Θέλουμε τη νίκη από την πρώτη Κυριακή, γιατί θέλουμε να λαμβάνονται αποφάσεις στο χρόνο που πρέπει και όπως πρέπει. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία. Διαφορετικά ο Περιφερειάρχης θα ασχολείται με ασκήσεις ισορροπίας για εξεύρεση συμβιβαστι
κών λύσεων, που πολλές φορές δεν θα συμβαδίζουν με τις ανάγκες που θα υπάρχουν. Άλλο είναι η συναίνεση και άλλο οι ατέρμονες συζητήσεις.ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Και εξωστρέφεια των ηπειρωτικών προϊόντων

Η νέα περιφερειακή περίοδος είναι συνυφασμένη με την καινοτομία και την εξωστρέφεια των ηπειρωτικών μας προϊόντων: Προωθούμε την παραγωγή νέων προϊόντων ταυτόχρονα με τις εξαγωγικές κατευθύνσεις που πρέπει να έχουν και ήδη έχουμε εντάξει 46 προτάσεις καινοτομίας στο πρόγραμμα Αγροδιατροφικής παραγωγής. Ταυτόχρονα έχουμε προχωρήσει τις μελέτες για τα Κέντρα Καινοτομίας, που θα μπορέσουν να δώσουν μια ακόμη ώθηση στην τυποποίηση προϊόντων, αλλά και στην αξιοποίηση του τεράστιου αποθέματος που έχει η Ήπειρος σε φαρμακευτικά- αρωματικά φυτά.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ
Και πρέπει να τελειώσουν

Έχουμε δρομολογήσει σημαντικά έργα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν την επόμενη περιφερειακή περίοδο. Υπάρχουν οι αποχετεύσεις και οι βιολογικοί καθαρισμοί στο παράκτιο μέτωπο και στους μεγάλους οικισμούς της Ηπείρου. Η ολοκλήρωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων. Η κατασκευή της παράκαμψης Ηγουμενίτσας, της οδού Νιάρχου (Πανεπιστήμιο- Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων), η σύνδεση Ιόνιας με τα Τζουμέρκα, η παράκαμψη της Αρχαίας Νικόπολης, η σύνδεση Εγνατίας με Πρέβεζα (μέσω Τύριας), οι διαπεριφερειακές συνδέσεις Άρτας με τους όμορους νομούς, οι αναδασμοί, η αναστήλωση μνημείων κ.α., η πλήρης ανάπτυξη του Καινοτόμου Προγράμματος της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα Δωδώνης.
Η πολιτική μας στον τουρισμό, με τη συμμετοχή μας σε στοχευμένες διεθνείς εκθέσεις (Ισραήλ, Κύπρος, Γερμανία, Ρωσία, Βαλκανικές χώρες κ.α.) αποδίδει και αυτό αποδεικνύεται με το διπλάσιο αριθμό αύξησης τουριστών που έχει η Ήπειρος τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας.


ΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΟΣ,
τω Καίσαρι!
Οι μεγάλες εκκρεμότητες στην Ήπειρο, αφορούν έργα που διαχειρίζεται το κεντρικό κράτος


ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ
H αποθέωση της συνέργειας

Η «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που εκτείνεται και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες. Στόχος μας είναι να συνδέσει τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την τοπική οικονομία μέσω και της προώθησης των τοπικών προϊόντων. Αναπτύσσονται μεγάλες συνέργειες, απαιτείται ενεργοποίηση ακόμη περισσότερων επαγγελματιών και ευελπιστούμε πως σε λίγα χρόνια θα αποτελεί ένα από τα βασικότερα «οχήματα» τόνωσης της οικονομίας, όχι μόνο των περιοχών στις οποίες υπάρχουν τα αρχαία θέατρα αλλά και των υπολοίπων της Ηπείρου στις οποίες θα μπορεί να
διαχέονται οι επισκέπτες.

Με τον Σταύρο Μπένο


ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ.
Σκληρή δουλειά με ρεαλισμό

Η δική μας ατζέντα είναι συγκεκριμένη: Πιστεύουμε και υλοποιούμε ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, που έχει σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και τη βελτίωση των παραγωγικών δομών. Δεν παρουσιάζουμε εκθέσεις ιδεών, δεν υποσχόμαστε πράγματα που δεν μπορούν στις σημερινές συνθήκες να γίνουν ή και δεν παρέχεται η αρμοδιότητα από το κεντρικό κράτος.

Ζητουμε απο τους Ηπειρωτες εντολη αυτοδιοικησης και οχι ετεροδιοικησης. Ζητουμε τη νικη απο την πρωτη Κυριακη.ΜΕΓΑΛΟΙ ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ.
Το επόμενο βήμα

Η ολοκλήρωση των συμπληρωματικών έργων των μεγάλων οδικών αξόνων, είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί πολύ έντονα και πιέζουμε για αυτό τα συναρμόδια υπουργεία που έχουν την αρμοδιότητά τους. Πρόκειται τις συνδέσεις της Ιόνιας με την Κακαβιά και την Πρέβεζα, της Εγνατίας με το Μαυρομάτι, της Ε-65 με την Εγνατία Οδό, τον παραλιακό άξονα Πρέβεζα- Πάργα, την αναβάθμιση της εθνικής οδού Ιωαννίνων- Κόνιτσας κ.α..

ΠΡΏΤΟΠΟΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΥΧΗ;
ή συστηματική στόχευση με όραμα;

Η Περιφέρειά Ηπείρου όλα αυτά τα χρόνια ήταν στην πρωτοπορία. Πρώτη στην Ελλάδα υλοποιεί το Πρόγραμμα για τα Αρχαία Θέατρα. Αποτελεί σημείο αναφοράς για την αποκατάσταση ΧΑΔΑ και τη μονάδα ΑΣΑ. Είναι η πρώτη στην Ελλάδα που της ανατέθηκε η σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Είναι η πρώτη Περιφέρεια που συνδύασε προβολή τουρισμού και τοπικών προϊόντων σε διεθνείς εκθέσεις, που το υιοθέτησε στη συνέχεια το Υπουργείο Τουρισμού. Άνοιξε νέες αγορές, όπως αυτή της Σιγκαπούρη, στην οποία ήταν η πρώτη περιφέρεια από όλη την Ελλάδα που παρουσίασε προϊόντα της. Άνοιξε πόρτα συνεργασίας με περιφέρεια της Κίνας. Βραβεύτηκε πανευρωπαϊκά για τον Οδηγό του Πολίτη. Με τη δική μας έμπρακτη συνδρομή και συμβολή μπόρεσε να ξεκινήσει η ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας της Πλάκας.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ “ΠΡΏΘΥΠΟΥΡΓΟΙ”
Για την Περιφέρεια Ηπείρου;

Από υποσχέσεις και φανταχτερά προγράμματα, χόρτασαν, αλλά και εξαπατήθηκαν πολλές φορές οι πολίτες. Υπάρχουν υποψήφιοι που φαντάζονται ότι είναι πρωθυπουργοί.
Δίνουν υποσχέσεις για έργα που χρειάζονται τρεις και τέσσερις κρατικοί προϋπολογισμοί για να γίνουν. Χαμένοι «από χέρι» είναι, υπόσχονται τα πάντα στους πάντες. Εμείς δεν υποσχόμαστε ούτε οράματα, ούτε θεάματα, ούτε θαύματα.
Ζητούμε από τους Ηπειρώτες εντολή αυτοδιοίκησης και όχι ετεροδιοίκησης.
Ζητούμε τη νίκη από την πρώτη Κυριακή._