Αλέκος Καχριμάνης, αυτό το φαινόμενο!

3146

Ο Αλέκος Καχριμάνης είναι -χωρίς υπερβολή- ένα φαινόμενο. Γιατί πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί ένα πρόσωπο, όταν κυριαρχεί επί τρεις δεκαετίες στην πολιτική-αυτοδιοικητική σκηνή και οδεύει, με την άνεση που του δίνει η λαϊκή αποδοχή, σε μία ακόμη τετραετία.
Τον συναντήσαμε, μετά από οχτώ χρόνια. Ήταν Οκτώβριος του 2010 – Νομάρχης ακόμα- όταν προετοιμαζόταν για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση για την αιρετή Περιφέρεια και είχαμε την ευκαιρία να τον φιλοξενήσουμε στο εξώφυλλο του VIP Classic και να καταγράψουμε τις απόψεις του για την Ήπειρο, της επόμενης μέρας.

 

Πάντοτε εκλεγμένος. Ποτέ διορισμένος.

Όλα αυτά τα χρόνια έθετε τον εαυτό του στην κρίση των πολιτών και εισέπραττε την επιβράβευση τους.
Ως Δήμαρχος Μετσόβου, Νομάρχης Ιωαννίνων, Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο Αλέκος Καχριμάνης άφησε το αποτύπωμα του, τη σφραγίδα του στον τόπο του. Ασχολήθηκε με την Αυτοδιοίκηση από το 1982 και η δράση του είναι ιδιαίτερα πλούσια, καθώς: εξελέγη για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος Μετσόβου, το 1983. Από το 1986 και για τέσσερα χρόνια διετέλεσε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μετσόβου.

Από το 1990 μέχρι το 2002 διατέλεσε μέλος της διοικούσας Επιτροπής της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Ιωαννίνων και Γραμματέας της από το 1999 έως το 2002.
Από το 1991 έως και τις 5 Απριλίου 2002 διετέλεσε τρεις τετραετίες Δήμαρχος Μετσόβου. Από το 2002 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2010 διετέλεσε δύο τετραετίες Νομάρχης Ιωαννίνων.

Ο θεσμός καταργήθηκε πανελλαδικά στις 31 Δεκεμβρίου 2010, οπότε ήταν ο τελευταίος Νομάρχης Ιωαννίνων.

Από την 1η Ιανουαρίου 2011 ανέλαβε καθήκοντα ως ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης Ηπείρου, μετά την εκλογή του στις Περιφερειακές εκλογές του 2010, στο δεύτερο γύρο, με ποσοστό 55,04% επικρατώντας του Ευάγγελου Αργύρη που έλαβε 44,96%.
Στις Περιφερειακές Εκλογές του 2014 επανεξελέγη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 50,83 %, επικρατώντας της Όλγας Γεροβασίλη που έλαβε 24,58%.

Όλα αυτά τα χρόνια έθετε τον εαυτό του στην κρίση των πολιτών και εισέπραττε την επιβράβευση τους.

Ανοιχτές πόρτες
Η σχέση του με τον κόσμο δεν έχει διαμεσολαβητές. Για να τον δεις δεν χρειάζεται ραντεβού! Δεν χρειάζεται να περάσεις από γραμματείς, φαρισαίους και μεσάζοντες. Η πόρτα του είναι ανοιχτή. Κυριολεκτικά.

Αγκάθια


Η οικονομική κρίση, άφησε πιο έντονα τα σημάδια της στην Ήπειρο με το μεγάλο αριθμό μισθωτών και συνταξιούχων. Από την άλλη, η ανομοιογένεια, οι διαφορετικές ταχύτητες των υπηρεσιών και η γνωστή γραφειοκρατία, δημιουργούν σοβαρά εμπόδια και καθυστερήσεις.
Ακόμα όμως κι αν το “τέρας” της γραφειοκρατίας φαίνεται ανίκητο, ο Αλέκος έχει βρει το δικό του τρόπο να το νικάει. Θα σε πάρει από το χέρι για να σε πάει στην υπηρεσία που χρειάζεσαι, είτε είσαι ο απλός πολίτης, είτε η επιχείρηση που θέλει να επενδύσει στην Ήπειρο.

Ελάχιστοι πολιτικοί άνδρες, κατάφεραν στην σύγχρονη Ελληνική ιστορία να εντυπωθούν, στη συνείδηση των συμπολιτών τους, με το μικρό τους όνομα. Ο Περιφερειάρχης, είναι για τους Ηπειρώτες, ο Αλέκος… με το μικρό του… κι αυτό, έχει τη δική του, ξεχωριστή σημασία.

Τα αποτελέσματα

Ο Καχριμάνης είναι Αποτελεσματικός, ομολογούν οι φίλοι και παραδέχονται οι αντίπαλοι.
Ο απολογισμός της αιρετής Περιφέρειας Ηπείρου, είναι αμείλικτος:

 

 

 

Ευρωπαϊκά εύσημα για την συμβολή της Περιφέρειας στην Ανθρωπιστική κρίση…

Η Περιφέρεια έβαλε γερή «πλάτη» στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος διαθέτοντας σημαντικούς πόρους για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών κυρίως στον Κατσικά. Η αναγνώριση ήλθε από τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ε.Ε. Χρήστο Στυλιανίδη, που δημόσια δήλωσε πώς τον έχει εντυπωσιάσει η Περιφέρεια Ηπείρου στα θέματα πολιτικής προστασίας…

Ήπειρος… ελεύθερη προστίμων!

Η Περιφέρεια Ηπείρου, πρωτοστατεί στη διαχείριση των απορριμμάτων και ήταν η μόνη Περιφέρεια της οποίας οι πολίτες, αρχικά με την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και τα επόμενα χρόνια με τη λειτουργία του εργοστασίου Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων δεν θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θωρακίζεται το περιβάλλον, ανεβαίνει επίπεδο ο τουρισμός…

Η Ήπειρος και ειδικότερα το παράκτιο μέτωπο θωρακίζεται με αποχετεύσεις και βιολογικούς καθαρισμούς, προστατεύοντας το περιβάλλον και αναβαθμίζοντας τον τουρισμό μας. Εκτός αυτών, σε πρόγραμμα έχουν ενταχθεί όλοι οι οικισμοί άνω των 2.000 κατοίκων και έτσι απομακρύνεται μια ακόμη απειλή επιβολής προστίμων.

Διαδρομή στα αρχαία θέατρα, στον πολιτισμό και στην… ανάπτυξη

Η Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, είναι μια ακόμη πρωτοποριακή και καινοτόμος πρωτοβουλία που υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία αποτελεί πρότυπο και για ανάλογες δράσεις σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι ένα πρόγραμμα που αναπτύσσεται και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες και συνδυάζει πολιτισμό, υποδομές, τοπικά προϊόντα και τουρισμό.

 

 

 

 

 

 

Δωρεάν… μαθήματα αντιμετώπισης ζημιών

Το μεγάλο στοίχημα για την περιφερειακή αρχή του Αλέκου Καχριμάνη είναι η καθημερινότητα των πολιτών. Όταν άλλες περιοχές της χώρας «πνίγονται» και «αποκλείονται» από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, στην Ήπειρο – που πλήττεται και έντονα και συχνά- οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας είναι άμεσες και αντιμετωπίζονται ταχύτατα ακόμη και μεγάλες ζημιές είτε στο εθνικό, είτε στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Στη «λίστα» έχουν προστεθεί τον τελευταίο χρόνο εκτεταμένες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε όλη την Ήπειρο. (Ε.Ο. Ιωαννίνων- Άρτας.

Ξαναζωντανεύοντας την ιστορία με τα μνημεία και την παράδοση

Η Περιφέρεια Ηπείρου, είναι η μοναδική στην Ελλάδα που υλοποιεί ένα εκτεταμένο έργο συντήρησης, ανάδειξης και προβολής θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων (οι φωτό από τη νεκρόπολη της Αμβρακίας και Δωδώνη). Παράλληλα διαθέτει πόρους για τη στήριξη της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού, που είναι αναπόσπαστα στοιχεία της Ηπείρο.

Τρέχει με… 1000 ο πρωτογενής τομέας

Σε μια περίοδο κρίσης και αποδιοργάνωσης της πρωτογενούς παραγωγής, η Ήπειρος μπορεί να αισιοδοξεί για ανάκαμψή της μετά την ένταξη 1.000 περίπου νέων στο επάγγελμα, που ήταν απόρροια μιας συστηματικής προσπάθειας προσέλκυσης που καταβλήθηκε από τον ίδιον τον Περιφερειάρχη, που υλοποίησε με επιτυχία – εκ του αποτελέσματος – πορεία ενημέρωσης στον κόσμο της υπαίθρου.

«Χέρι – χέρι» τουρισμός και τοπικά προϊόντα

 

 

 

 

 

Ο τουρισμός δεν είναι αυτοσκοπός μας, δηλώνει, ο Αλέκος Καχριμάνης. Κι αυτό επιβεβαιώνεται από την συνδυασμένη προβολή του τουρισμού της Ηπείρου (ως προορισμού των τεσσάρων εποχών) και των τοπικών προϊόντων σε μεγάλες εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού, αλλά και σε χώρες ειδικού ενδιαφέροντος όπως η γειτονική Αλβανία. Το πρότυπο της Περιφέρειας Ηπείρου, ακολουθεί πλέον και το Υπουργείο Τουρισμού.

«Πρεσβευτής» της φέτας και των προϊόντων Π.Ο.Π. της Ηπείρου

Στρατηγική αναπτυξιακή πολιτική της Περιφερειακής Αρχής του Αλεξ. Καχριμάνη, είναι η προστασία και η ανάδειξη των προϊόντων Π.Ο.Π. που παράγονται στην Ήπειρο, όπως είναι κατ΄ εξοχή η φέτα για την οποία για δύο σχεδόν χρόνια, και με μεγάλο προσωπικό και πολιτικό κόστος, δίνει «μάχη» για την προστασία της από τη χρήση εισαγόμενου γάλακτος ή μη παραδοσιακών μεθόδων παρασκευής της. Τα προϊόντα Π.Ο.Π. της Ηπείρου παρουσιάστηκαν από τον κ. Καχριμάνη σε ειδική εκδήλωση που έγινε στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου και με τη συνδρομή του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

 

 

 

 

 

 

 

Εν τη ενώσει η επιτυχία

Η συνεργασία με όλους τους Δημάρχους – με τις επιμέρους προσεγγίσεις που είναι εύλογο να υπάρχουν – όπως τονίζει ο κ. Καχριμάνης είναι εποικοδομητική και εκτός των μεγάλων έργων -όπως οι αποχετεύσεις και οι βιολογικοί (φωτό), υπάρχει απόλυτη στήριξη της Περιφέρειας σε δράσεις και έργα αντιμετώπισης της καθημερινότητας των Δήμων.

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια…

Για την Περιφέρεια Ηπείρου, την αλήθεια δεν λένε μόνο τα έργα, αλλά και οι αριθμοί: Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», επιβεβαιώθηκε η πολύ καλή πορεία υλοποίησής του και εκτιμάται πως στο τέλος του ερχόμενου χρόνου θα έχει ενεργοποιηθεί το σύνολό των δράσεών του. Παράλληλα η Περιφέρεια προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς και άλλα προγράμματα, όπως το ΕLENA μέσω του οποίου θα αναβαθμιστεί ο οδοφωτισμός σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Εύσημα στην Περιφέρεια και από την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής

Τη στήριξη και αναγνώριση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου στην προετοιμασία και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και στη συντήρηση των ιστορικών και των θρησκευτικών μνημείων εξέφρασε στον Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη, η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου κατά την επίσκεψή της σε περιοχές της Ηπείρου, μεταξύ των οποίων και στην ιστορική Μονή Σέλτσου (φωτό). Της κ. Κρέτσου, είχε προηγηθεί επίσκεψη του προκατόχου της (και σημερινού Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της Ε.Ε.) Γιοχάνες Χαν, που είχε επίσης συγχαρεί την Περιφέρεια, τον Περιφερειάρχη και την ομάδα του, για την εξαιρετική χρήση των διαρθρωτικών κονδυλίων. Ακολούθησε και η έμπρακτη αναγνώριση με την προέγκριση, ως πιλοτικού, του προγράμματος της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα.

Ποιοτικές υπηρεσίες δημόσιας Υγείας

 

 

 

 

 

Η συμβολή της Περιφέρειας στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας είναι πολυεπίπεδη. Μέσω του ΕΣΠΑ χρηματοδοτήθηκαν έργα επέκτασης νοσοκομειακών μονάδων, εξοπλισμού κλινικών και μονάδων, ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργία η νέα πτέρυγα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας. Παράλληλα με πόρους της Περιφέρειας αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται άμεσα λειτουργικά προβλήματα νοσοκομείων, κέντρων υγείας και ΕΚΑΒ.

Σύγχρονοι δρόμοι, μεγαλύτερη οδική ασφάλεια

 

 

 

 

 

 

Σημαντικοί πόροι διατίθενται από την Περιφέρεια για τη συντήρηση- αποκατάσταση του οδικού δικτύου, που ειδικά στις ορεινές περιοχές υφίσταται μεγάλες ζημιές από τις χιονοπτώσεις- βροχοπτώσεις. Παράλληλα όμως, μια νέα γενιά οδικών έργων υλοποιήθηκαν ή και δρομολογήθηκαν με πόρους κυρίως του ΕΣΠΑ. Ορισμένα από αυτά όπως η 13η επ. οδός Ιωαννίνων (φωτό) έβγαλε από την απομόνωση την περιοχή των Γραμμενοχωρίων, ενώ δρομολογήθηκαν νέα σημαντικά έργα, όπως η Νιάρχου στα Ιωάννινα, οι είσοδοι Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας (οι εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του 2019), η σύνδεση Ιόνιας Οδού με τη Γέφυρα Πλάκας (που ήδη άρχισε-φωτό), η κατασκευή κυκλικών κόμβων σε σημεία με μεγάλη κυκλοφοριακή φόρτιση.

Ήταν υπόσχεση, έγινε πράξη…

Η κατάρρευση της ιστορικής γέφυρας Πλάκας, προκάλεσε θλίψη στην Ήπειρο και σε όλη την Ελλάδα. Η Περιφέρεια και προσωπικά ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, «το είπε και το έκανε»: Ανέλαβε και έφερε σε απόλυτη επιτυχία σε συνεργασία με άλλους φορείς τις πρόδρομες, δύσκολες και βασικές εργασίες, πάνω στις οποίες μπόρεσε να δημοπρατηθεί και να ξεκινήσει το κυρίως έργο της αναστήλωσης της γέφυρας. Ένα ακόμη στοίχημα κερδήθηκε, μια ακόμη απτή απόδειξη της μεθοδικότητας και της αποτελεσματικότητας του Αλέκου Καχριμάνη είναι στη .. διάθεση των Ηπειρωτών.

Χαράσσοντας νέους δρόμους…

Η Σταθερή επιδίωξη και στόχευση της Περιφερειακής Αρχής, όπως τονίζει ο κ.Αλεξ. Καχριμάνης, είναι η εξωστρέφεια της Περιφέρειας σε οικονομικό και επιστημονικό επίπεδο. Μια χώρα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είναι και η Κίνα, με την οποία η Περιφέρεια Ηπείρου άρχισε να αναπτύσσει πολυσχιδείς σχέσεις, μέσω της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με την Περιφέρεια Zilin, τους τομείς οικονομίας, πολιτισμού, επιστήμης, τουρισμού, εκπαίδευσης κ.α.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας

Η ολοκλήρωση των έργων που έχουν ήδη ξεκινήσει, ήτοι: οι αποχετεύσεις και οι βιολογικοί καθαρισμοί σε όλα τα παράλια της Ηπείρου, η ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, η κατασκευή εισόδων Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας, η κατασκευή των οδικών συνδέσεων της πόλης των Ιωαννίνων με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο, η σύνδεση Ιόνιας οδού με τα Τζουμέρκα, τα εγγειοβελτιωτικά έργα της Άρτας, η ανέγερση νέων διοικητηρίων σε Άρτα- Πρέβεζα. Επίσης σύνδεση της Ηπείρου με το δίκτυο φυσικού αερίου, η ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων για την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα των ηπειρωτικών επιχειρήσεων, η ανάπτυξη και στερέωση του πρωτογενούς τομέα, η ανάδειξη νέων μορφών εναλλακτικού τουρισμού, όπως π.χ. των μονοπατιών, καθώς και η συνέχιση του προγράμματος προστασίας και συντήρησης των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων. Υπάρχουν ακόμη σημαντικά έργα υποδομής που πρέπει να κατασκευαστούν, ώστε να ολοκληρωθεί το βασικό οδικό δίκτυο: Πρόκειται για τη σύνδεση της Ιόνιας οδού με την Κακαβιά, τη σύνδεση της Ιόνιας με την Πρέβεζα, η ανακατασκευή του παραλιακού τμήματος Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα και της εθνικής οδού Ιωάννινα προς Κόνιτσα, έργα που όμως ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και για τα οποία η Περιφέρεια κατ΄ επανάληψη έχει ζητήσει την επίσπευσή τους. Ξεχωριστός τομέας είναι τα αλιευτικά και τουριστικά καταφύγια σκαφών στην παράκτια ζώνη.

Η απλή αναλογική στις εκλογές

Η απλή αναλογική, θα οδηγήσει την αυτοδιοίκηση σε αδιέξοδα και θα προκύψουν σοβαρά ζητήματα κυβερνησιμότητας, που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών. Τα όσα είχαμε επισημάνει πριν την ψήφιση του νόμου, επιβεβαιώνονται πολύ νωρίτερα του αναμενομένου, από την πληθώρα όσων εκδηλώνουν πρόθεση υποψηφιότητας. Αρκετοί, για να μη πω οι περισσότεροι, έχουν στο νου τους τη διαπραγμάτευση για έμμισθο αξίωμα μετά τις εκλογές, στο πλαίσιο συμφωνιών για ψήφιση των αποφάσεων στα συμβούλια. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που υποψήφιοι εξυπηρετούν συγκεκριμένες επιδιώξεις που ξεφεύγουν του φάσματος της αυτοδιοίκησης και γενικότερα της πολιτικής. Και είμαστε ακόμη στην αρχή. Η απλή αναλογική, ας το καταλάβει έστω και τώρα η Κυβέρνηση, είναι καταστροφική για την τοπική αυτοδιοίκηση και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αντί επιλόγου

Φεύγοντας, αφού ολοκληρώσαμε τη συζήτησή μας μαζί του, αφήσαμε το γραφείο του Περιφερειάρχη, αλλά κοντοσταθήκαμε –μαζί με τους φωτογράφους μας- για να «κλέψουμε» κάποιες κουβέντες, από μια συζήτηση –στο διάδρομο- που φαινόταν ενδιαφέρουσα: «… το πρωί, κατά τις 6:15, αυτός μαζί με τον καφετζή ανοίγουν την Περιφέρεια. Εκείνη την ώρα βρίσκει ησυχία για να δουλέψει. Μετά αρχίζει το τρέξιμο μέχρι το βράδυ… κι από ξεκούραση; Κανά υπνάκο στο αυτοκίνητο…»

Οι επικοινωνιολόγοι και οι image makers σκίζουν τα πτυχία τους. Εικόνα χωρίς ρετούς, αυθεντική. Θα πει και μια κουβέντα παραπάνω. Θα τσακωθεί και μετά θα το ξεχάσει. Καρδιά μικρού παιδιού λένε οι φίλοι του.