Το αυχενικό σύνδρομο του κινητού είναι η νέα μάστιγα της εποχής

650

λο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από σοβαρούς πόνους στο πάνω σημείο της πλάτης τους κάτι που προκαλείται από οξεία μυϊκή καταπόνηση. Ο πόνος αυτός οφείλεται στις ώρες που ξοδεύουν στα κινητά τηλέφωνα.   Φ

υσικά αυτή η στάση, με τον λαιμό σε κάμψη και το βλέμμα προς τα κάτω, δεν συμβαίνει μόνο όταν κανείς στέλνει γραπτά μηνύματα στο κινητό. Εδώ και πολλά χρονιά όλοι μας κοιτάζουμε προς τα κάτω για να διαβάσουμε ένα βιβλίο για παράδειγμα.

Το πρόβλημα με την αποστολή μηνυμάτων είναι ότι προστίθεται μια ακόμη δραστηριότητα, αυτή της πληκτρολόγησης, και επιπλέον τείνουμε να το κάνουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.   Αυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους ορθοπεδικούς είναι ότι τα πολύ νέα παιδιά που βρίσκονται ακόμα στην ανάπτυξη μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στη σπονδυλική τους στήλη.

Το ανθρώπινο κεφάλι ζυγίζει από 4,5-6 κιλά όταν βρίσκεται σε όρθια θέση. Όταν το κεφάλι γέρνει προς τα εμπρός το βάρος σχεδόν διπλασιάζεται ενώ όσο αυξάνουμε την κλίση του κεφαλιού τόσο περισσότερο αυξάνεται και το βάρος του.

Αυτό φυσικά δεν είναι πρόβλημα όταν στέλνουμε ένα μήνυμα, αλλά όταν περνάμε παραπάνω από δύο ώρες τη μέρα πάνω από το κινητό κατ’ αυτόν τον τρόπο, τότε υπάρχει σοβαρό θέμα.

Η έλξη της βαρύτητας δημιουργεί αδικαιολόγητη πίεση στην σπονδυλική στήλη. Το γυρτό προς τα εμπρός κεφάλι για παρατεταμένες χρονικές περιόδους δημιουργεί πονοκεφάλους, ζαλάδες, οσφυαλγίες και μουδιάσματα στα άνω και κάτω άκρα.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους ορθοπεδικούς είναι ότι τα πολύ νέα παιδιά που βρίσκονται ακόμα στην ανάπτυξη μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στην σπονδυλική τους στήλη γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο αυχενικό πρόβλημα. 24.8.2017 6 εύκολες ασκήσεις για να κάνετε στο γραφείο, από τον Χάρη Ιωαννίδη

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε αυτά τα δυσάρεστα αποτελέσματα; – Κρατήστε το κινητό σας στο επίπεδο των ματιών όσο το δυνατόν περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις οθόνες – τα laptops και τα tablets θα πρέπει επίσης να τοποθετούνται έτσι ώστε η οθόνη να βρίσκεται στο επίπεδο των ματιών και να μην χρειάζεται να λυγίζετε το κεφάλι σας προς τα εμπρός ή να κοιτάτε προς τα κάτω για να το δείτε. – Κάντε συχνά διαλείμματα από τις οθόνες. Για παράδειγμα, ορίστε ένα ξυπνητήρι που σας υπενθυμίζει να σηκωθείτε και να περπατήσετε κάθε 20 με 30 λεπτά. – Εάν εργάζεστε σε γραφείο, βεβαιωθείτε ότι η οθόνη σας έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε, όταν την κοιτάζετε, να κοιτάζετε προς τα εμπρός, με το κεφάλι να είναι ευθυγραμμισμένο με τους ώμους και τη σπονδυλική σας στήλη.

– Τεντωθείτε. Μια πολύ απλή και ανακουφιστική άσκηση είναι η στροφή του κεφαλιού αριστερά, επιστροφή σε ουδέτερη θέση και στη συνέχεια στροφή του κεφαλιού στα δεξιά. Στη συνέχεια γέρνουμε το κεφάλι δεξιά, επιστροφή σε ουδέτερη θέση, επανάληψη στην αριστερή πλευρά.

 

Πηγή: www.lifo.gr