Επιστήμονες ανέκτησαν πετρώματα από τον μανδύα της Γης

0
33

 

Τα πετρώματα προέρχονται από τον βυθό της θάλασσας του Ατλαντικού.

 

Ερευνητές ανέκτησαν- με τη βοήθεια γεώτρησης- ένα μεγάλο τμήμα πετρωμάτων από τον μανδύα της Γης, ένα παχύ και ημίρρευστο στρώμα που βρίσκεται μεταξύ του γήινου εξωτερικού πυρήνα και του φλοιού.

Αυτό το σχεδόν συνεχές τμήμα πετρώματος μήκους 1.268 χιλιομέτρων, αποκαλύπτει μια πιο εκτενή ιστορία τήξης από ό,τι εκτιμούσε η ερευνητική ομάδα από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole στις ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτά τα πετρώματα θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις για το ρόλο του μανδύα στην προέλευση της ζωής στη Γη.

Η ομάδα κατάφερε να αποσπάσει το δείγμα από ένα «τεκτονικό παράθυρο» — περιοχή του θαλάσσιου πυθμένα όπου εκτίθενται πετρώματα μανδύα κατά μήκος της μεσοατλαντικής κορυφογραμμής. Τα πετρώματα ανακτήθηκαν κατά τη διάρκεια της αποστολής “Building Blocks of Life, Atlantis Massif” την άνοιξη του 2023 του πλοίου γεωτρήσεων JOIDES Resolution. Επικεφαλής της αποστολής ήταν το International Ocean Discovery Program (IODP), μια κοινοπραξία θαλάσσιων ερευνητών από περισσότερες από 20 χώρες. Το IODP έχει συντάξει έναν κατάλογο πυρήνων μανδύα στη Βρέμη της Γερμανίας, για να κατανοήσει τη σύνθεση και τη δομή τους.

«Στην αποστολή μας, αντιμετωπίσαμε εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες γεώτρησης, με βαθιά διείσδυση και πολύ υψηλή ανάκτηση», δήλωσε ο Γιόχαν Λίσενμπεργκ, από την ομάδα του Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.

Επιστήμονες ανέκτησαν πετρώματα από τον μανδύα της Γης
(Johann Lissenberg)

Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντική μεταβλητότητα στην ορυκτολογία του μανδύα.

«Τα πετρώματα περιέχουν πολύ λιγότερο ορυκτό πυροξένιο και η συγκέντρωση μαγνησίου είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι περιμέναμε. Αυτό δείχνει πιο έντονη τήξη από την αναμενόμενη», εξήγησε ο επιστήμονας.

Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κατανόηση του σχηματισμού μάγματος και της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Η μελέτη των δειγμάτων έδειξε επίσης πώς η ολιβίνη, ένα κοινό ορυκτό στα πετρώματα του μανδύα, αντιδρά με το θαλασσινό νερό για να σχηματίσει υδρογόνο και άλλα μόρια που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη ζωή. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή θα μπορούσε να ήταν μία από τις κύριες διαδικασίες στην εμφάνιση της ζωής στη Γη. Ο εξαιρετικά μακρύς πυρήνας του μανδύα θα βοηθήσει τους ερευνητές να μελετήσουν αυτές τις αντιδράσεις με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και να τις συνδέσουν με παρατηρήσεις της μικροβιακής ζωής στους βράχους.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science.

 

Πηγή: ertnews