Ποιο είναι το πρωτόκολλο αν ένας επιβάτης πλοίου πέσει στην θάλασσα;

947

Το έχουμε δει να συμβαίνει στις ταινίες. Κάποιος γλιστρά στο κατάστρωμα, χάνει την ισορροπία του και πέφτει στην θάλασσα. Ως γνωστόν, οι ταινίες μιμούνται την πραγματική ζωή, οπότε, αν και δεν το έχουμε δει ποτέ με τα μάτια μας, να πέσει κάποιος επιβάτης στην θάλασσα δεν είναι εντελώς απίθανο. Τι συμβαίνει, λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση;

Αρχικά, να αναφέρουμε ότι τα σύμφωνα με τα στατιστικά το 2015 καταγράφηκαν 27 τέτοια περιστατικά παγκοσμίως, ενώ 16 περιστατικά το 2016 και μέχρι στιγμής για το 2017 έχουν καταγραφεί 11 τέτοιες περιπτώσεις. Φυσικά, αν σκεφτεί κανείς ότι καθε χρόνο ταξιδεύουν με πλοία 24,6 εκατομμύρια άνθρωποι, οι πιθανότητες να πέσει κάποιος στην θάλασσα είναι 1 στις 1,3 εκ.

Εάν, όμως κάποιος είναι τόσο άτυχος ώστε να πέσει ή προσπαθεί να αυτοκτονήσει ή κάποιος τον έριξε από το πλοίο υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθηθεί.

Όπως αναφέρει το Condé Nast Traveler υπάρχουν δύο πιθανότητες. Η πρώτη είναι κάποιος να δει πράγματι κάποιον να πέφτει από το πλοίο και η δεύτερη είναι να το ανακαλύψουν αργότερα. Στην πρώτη περίπτωση, ειδοποιείται αμέσως η γέφυρα και σωσίβια ρίχνονται στο σημείο της πτώσης. Το πλοίο οφείλει στην συνέχεια να γυρίσει στο σημείο εκείνο και μία σωσίβια λέμβος πρέπει να είναι έτοιμη. Μπορεί να χρειαστεί ακόμα και βοήθεια από αέρα ή άλλα πλοία της περιοχής ώστε να ανασυρθεί ο επιβάτης.

Σε περίπτωση που η πτώση του επιβάτη γίνει αντιληπτή αργότερα, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος για το πόσο θα συνεχίσει το πλοίο την αναζήτηση.

Πόσες είναι οι πιθανότητες να επιβιώσει κανείς από πτώση στην θάλασσα;
Δυστυχώς δεν είναι και πολλές. Εκτιμάται ότι το 85-90% των πτώσεων καταλήγουν σε θάνατο.

via