Δώδεκα γαλάζιες σημαίες σε παραλίες της Ηπείρου!

1241

Δώδεκα γαλάζιες σημαίες σε αντίστοιχες παραλίες της Ηπείρου θα κυματίζουν το φετινό καλοκαίρι. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό των τελευταίων ετών, αποτέλεσμα του σοβαρού τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν πλέον οι Δήμοι τον συγκεκριμένο θεσμό. Τέσσερις είναι οι γαλάζιες σημαίες για το Νομό Θεσπρωτίας κι αυτές θα κυματίζουν στην Αγία Παρασκευή, στο Δρέπανο, στο Καραβοστάσι και στην Μέγα Άμμο. Πέντε σημαίες θα κυματίζουν σε παραλίες του Δήμου Πρέβεζας και συγκεκριμένα στην Κυανή Ακτή, στη Μέγα Άμμο, στο Μονολίθι, στα Πλατάνια και στις Τσούκες.

Άλλες τρεις σημαίες θα κυματίζουν σε παραλίες του Δήμου Πάργας. Στην Αμμουδιά, στο Βάλτο (Parga Beach Resort) και στην Λούτσα!

Η ετήσια αναγγελία των βραβεύσεων του Προγράμματος  «Γαλάζια Σημαία», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στο Παράλιο Άστρος, παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού.

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν  να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια, τα οποία αναφέρονται σε  καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν  όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Η Ελλάδα φέτος κατέχει την δεύτερη θέση σε αριθμό γαλάζιων σημαιών ανάμεσα σε 47 χώρες του κόσμου.

Η Ήπειρος κάνει το δικό της ρεκόρ αλλά είναι σίγουρο ότι μπορεί να καταφέρει ακόμη καλύτερα!

epiruspost