Έρευνα | 1 στους 5 φοιτητές υποφέρει από άγχος ή κατάθλιψη!

617
Ανησυχητικά είναι τα ποσοστά των φοιτητών που βιώνουν έντονο άγχος και κατάθλιψη, όπως φανερώνει η τελευταία αναφορά  του Center for Collegiate Mental Health των ΗΠΑ.
Οι δύο συγκεκριμένοι λόγοι ωθούν πολλούς φοιτητές σε ειδικούς ψυχικής υγείας, ενώ πολλές είναι οι έρευνες που δείχνουν ότι 1 στους 5 πάσχουν από κάποια τέτοια διαταραχή.
Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για αυτή την «έκρηξη»;
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου Wayne State, David Rosenberg, η ραγδαία αύξηση της τεχνολογίας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν σημαντικά την ψυχική υγεία των νέων.
Έτσι, προκαλούνται προβλήματα στις κοινωνικές σχέσεις τους, αυξάνοντας το αίσθημα της απομόνωσης και επιδρώντας στις ισορροπίες μεταξύ πραγματικής και εικονικής ζωής.
Δυστυχώς, οι νέοι άνθρωποι έχουν το άγχος του «φαίνεσθαι», πως δηλαδή θα δείχνει πιο ενδιαφέρουσα και όμορφη η ζωή τους στα social media, αν και μπορεί να μην είναι.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνουν… διπλή ζωή! Άλλα φαίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλα βιώνουν όντως στην πραγματικότητα. Και τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί καθώς οι εν λόγω σκέψεις επιδρούν σημαντικά και ανασταλτικά στην καθημερινότητά τους, όπως στον ύπνο.
Όπως έδειξε μια πρόσφατη μελέτη, σχεδόν το 50% των φοιτητών ξυπνά τη νύχτα για να απαντήσει σε μηνύματα, με αποτέλεσμα η ποιότητα του ύπνου τους να είναι χειρότερη, ενώ και τα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους είναι υψηλότερα.

 Mycampus