Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ καταργεί το δικαίωμα στην άμβλωση

0
175

Στις ΗΠΑ καταργείται το δικαίωμα στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Η απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο. Τι θα κάνει η κάθε πολιτεία με την έκτρωση.
Στις ΗΠΑ το Ανώτατο Δικαστήριο καταργεί το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Πρόκειται για μια οπισθοδρομική απόφαση που οδηγεί τις ΗΠΑ αρκετές δεκαετίες πίσω.

Με γνωμοδότησή του το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ καταργεί την ιστορική απόφαση Roe v. Wade, που είχε ληφθεί το 1973, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Ειδικότερα, με ψήφους 6-3 της συντηρητικής πλειοψηφίας το δικαστήριο επικύρωσε τον υποστηριζόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους νόμο του Μισισίπι που απαγορεύει την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα κύησης. Οι δικαστές απεφάνθησαν πως η απόφαση στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ που επέτρεπε τις αμβλώσεις προτού το έμβρυο γίνει βιώσιμο εκτός μήτρας -ανάμεσα στην 24η και 28η εβδομάδα της κύησης- ήταν λάθος, επειδή το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν κάνει καμία ειδική αναφορά στα δικαιώματα άμβλωσης.

«Η απόφαση Roe ήταν εξαρχής κατάφωρα λανθασμένη» δήλωσε ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο. Και πρόσθεσε: «Το σκεπτικό του ήταν εξαιρετικά αδύναμο και η απόφαση είχε επιζήμιες συνέπειες. Και μακριά από το να επιφέρει μια εθνική διευθέτηση του ζητήματος των αμβλώσεων, η Roe και η Casey έχουν “φουντώσει” τη συζήτηση και έχουν βαθύνει τη διαίρεση».

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι η κάθε πολιτεία των ΗΠΑ θα μπορεί με βάση αυτήν τη νέα απόφαση που πήρε το Ανώτατο Δικαστήριο να θεσπίσει τα δικά της μέτρα όσον αφορά στην έκτρωση και το πότε αυτή μπορεί να γίνει χωρίς να θεωρείται ποινικό αδίκημα.Ήδη, πάντως, οι μισές πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν ψηφίσει ή θα ψηφίσουν νόμους για απαγόρευση των αμβλώσεων ή επιβολή αυστηρών περιορισμών στη διακοπή της κύησης.Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της άμβλωσης, δηλώνοντας ότι «πρέπει να προστατέψουμε το δικαίωμα της γυναίκας στην επιλογή». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις από την Καμάλα Χάρις. Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε επισημάνει ότι η κατάργηση των αμβλώσεων αποτελεί επίθεση εναντίον της ελευθερίας.

Πώς φθάσαμε στην κατάργηση της άμβλωσης στις ΗΠΑ

Ο φόβος για την κατάργηση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ ήταν διάχυτος από καιρό. Από τότε που χάρη στους διορισμούς του Ντόναλντ Τραμπ, οι συντηρητικοί πήραν το πάνω χέρι στο Ανώτατο Δικαστήριο με αναλογία 6 προς 3.

Ο φόβος ότι η θρησκευτική Δεξιά θα επιτύγχανε τον από δεκαετίες στόχο της να βγάλει εκτός νόμου τις αμβλώσεις μέσα από το ίδιο Σώμα που τις νομιμοποίησε. Η μεγάλη ευκαιρία δόθηκε όταν η Πολιτεία του Μισισιπή προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, διεκδικώντας δικαίωση για τον δικό της νόμο για τις αμβλώσεις ο οποίος τις απαγορεύει μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης και ζητώντας να ανατραπεί ο εμβληματικός νόμος «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973 που καθιστούσε νόμιμη τη διαδικασία σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Τελικά, οι χειρότεροι φόβοι επαληθεύτηκαν, όταν από την ιστοσελίδα Politico διέρρευσε το προσχέδιο της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου -η επίσημη και τελεσίδικη απόφαση ήρθε σήμερα Παρασκευή (24/6)- που ζητά την απόρριψη του «Ρόου εναντίον Γουέιντ». Πρόκειται για το χειρότερο πλήγμα στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών τα τελευταία 50 χρόνια.

Πηγή: athensvoice.gr