Οι 5 καλύτερες τροφές με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη για άμεση απώλεια βάρους

0
233

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά μιας διατροφής για απώλεια βάρους, αφού η ιδιότητα της να “κατευνάζει” το αίσθημα της πείνας είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το σώμα προκειμένου να μην αναζητά συνεχώς περιττές θερμίδες. Πιο συγκεκριμένα, το μακροθρεπτικό αυτό συστατικό επιτρέπει στο στομάχι να αισθάνεται χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, περιορίζοντας τις ορμόνες της πείνας. Η πρωτεΐνη έχει επίσης υψηλότερο δείκτη “TEF” (θερμική επίδραση της τροφής) από τα υγιή λίπη ή τους υδατάνθρακες, κάτι που σημαίνει ότι το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες όταν καταναλώνεται σε σωστές ποσότητες, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει την οικοδόμηση της μυϊκής μάζας.

Παρά τα σημαντικά οφέλη της στην διαδικασία απώλειας βάρους, οι ειδικοί σε θέματα διατροφής επισημαίνουν πως η ποιότητα της πρωτεΐνης είναι πολύ πιο βασική από την ποσότητα που θα καταναλωθεί, καθώς υπάρχουν πολλές πρωτεΐνης κακής ή χαμηλότερης ποιότητας, που δεν προσφέρουν στον οργανισμό τα απαραίτητα εννέα αμινοξέα από τα οποία αποτελείται.

Αυτές είναι οι πέντε καλύτερες τροφές με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη:

Σολωμός

Η προσθήκη θαλασσινών με πλούσια διατροφική αξία σε μια δίαιτα απώλειας κιλών έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμη μακροπρόθεσμα. “Μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλει στην προώθηση του κορεσμού και ο σολομός είναι μια από τις καλύτερες πηγές αυτών των υγιεινών λιπαρών” επισημαίνει η διαιτολόγος – διατροφολόγος Lauren Manaker, προτρέποντας τους καταναλωτές να εντάξουν τον σολομό στο εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής τους.

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Για να προσθέσεις περισσότερη “καλή” πρωτεΐνη στα γεύματα σου, αρκεί ένα scoop όρου γάλακτος. Η τελευταία προσφέρει γρήγορα αίσθημα κορεσμού καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, ενώ απορροφάτε άμεσα από το σώμα. “Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες για την πρωτεΐνη ορού γάλακτος και την απώλεια βάρους, με τις περισσότερες από αυτές να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω πρωτινή μειώνει το λίπος, αυξάνοντας ταυτόχρονα τη μυϊκή μάζα” εξηγεί η διατροφολόγος Courtney D’Angelo.

Καρύδια

Τα καρύδια είναι ο μοναδικός ξηρός καρπός που έχει συνδεθεί στενά με την απώλεια βάρους, λόγω του κορεσμού που προκαλεί στο σώμα τα ώμεγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχει. Οι ξηροί καρποί γενικότερα λειτουργούν ως ένα θρεπτικό και νόστιμο σνακ, που προσφέρει στον οργανισμό σημαντικά συστατικά για την φυσιολογική λειτουργία του.

Τυρί cottage χαμηλών λιπαρών

Το τυρί cottage μπορεί να μην είναι η πρώτη επιλογή τυριού όταν σκέφτεσαι ένα γαλακτοκομικό πλούσιο σε πρωτεΐνη. Όμως ένα φλιτζάνι τυρί cottage 2% περιέχει πάνω από 24 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λιπαρών, ενώ η ουδέτερη γεύση του σου επιτρέπει να το συνδυάσεις με διάφορες γλυκές ή αλμυρές επιλογές.

Φακές

Οι φακές αποτελούν τυπική περίπτωση φυτικής πρωτεΐνης, αρίστης ωστόσο ποιότητας. Η περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά μετατρέπουν το εν λόγω όσπριο σε μια εξαιρετική επιλογή φαγητού για μια διατροφή απώλειας βάρους.