Λεβερκούζεν | Στους δυο οι νεκροί από την έκρηξη, πέντε οι αγνοούμενοι και 31 οι τραυματίες (βίντεο)

0
307
Στους δυο ανέβηκαν οι νεκροί από την έκρηξη που σημειώθηκε στο Λεβερκούζεν, στη δυτική Γερμανία, σε μια μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων την Τρίτη (27/07), πέντε οι αγνοούμενοι και 31 οι τραυματίες, οι τρεις εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Άγνωστα τα αίτια της ισχυρής έκρηξης.

Δύο είναι πλέον οι νεκροί, πέντε οι αγνοούμενοι και 31 οι τραυματίες, οι τρεις εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση από την έκρηξη που σημειώθηκε στο Λεβερκούζεν, στη δυτική Γερμανία, σε μια μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων την Τρίτη (27/07). Οι 31 τραυματίες είναι όλοι τους εργαζόμενοι στη μονάδα αυτή. Προς το παρόν τα αίτια της έκρηξης παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Ένα τεράστιο σύννεφο καπνού, ορατό από μεγάλη απόσταση, κάλυπτε όλη την ημέρα την περιοχή, κοντά στο χημικό πάρκο του Λεβερκούζεν. Οι κάτοικοι κλείστηκαν στα σπίτια τους, λόγω του φόβου πιθανών επιβλαβών αναθυμιάσεων.

«Οι σκέψεις μου είναι με τους τραυματίες και τις οικογένειές τους. Η έρευνα για τον εντοπισμό των αγνοούμενων συνεχίζεται. Δυστυχώς, οι ελπίδες να τους βρούμε ζωντανούς εξανεμίζονται», δήλωσε ο Λαρς Φρίντρις, ο διευθυντής του βιομηχανικού πάρκου Chempark όπου βρίσκεται το εργοστάσιο στο οποίο σημειώθηκε η έκρηξη, στις 9.40 το πρωί, τοπική ώρα.

«Άκουσα τον φρικτό θόρυβο της έκρηξης και αμέσως έκλεισα τις πόρτες και τα παράθυρα», έγραψε στο Twitter η Έλκε Μπίτσερ, το σπίτι της οποίας βρίσκεται κοντά στο βιομηχανικό πάρκο. Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η έκρηξη ακούστηκε σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων.

Λόγω του φόβου έκλυσης επικίνδυνων χημικών ουσιών στην ατμόσφαιρα οι αρχές κάλεσαν αρχικά όλους τους πολίτες να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους, να σβήσουν τα κλιματιστικά και, για προληπτικούς λόγους, να κλείσουν πόρτες και παράθυρα. Αργά το απόγευμα ωστόσο ήραν αυτήν την προειδοποίηση.

Εξάλλου, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση περίπου 300 πυροσβεστών, αποφεύχθηκε ο κίνδυνος έκρηξης σε μια δεύτερη δεξαμενή που περιείχε 100.000 λίτρα τοξικών, εύφλεκτων αποβλήτων, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Χέρμπερτ Ρόιλ.

Η μονάδα αποθήκευσης απορριμμάτων και το εργοστάσιο καύσης βρίσκονται δίπλα στο βιομηχανικό πάρκο Chempark –ένα από τα μεγαλύτερα στο είδος του στην Ευρώπη– όπου έχουν την έδρα τους πολλά εργοστάσια χημικών, όπως αυτά των εταιρειών Evonik και Lanxess. Το Λεβερκούζεν, μια πόλη 160.000 κατοίκων, είναι επίσης η έδρα της εταιρείας Bayer.

Σε επιφυλακή όλη η περιοχή

«Είμαστε βαθιά θλιμμένοι από το τραγικό συμβάν και τον θάνατο του υπαλλήλου μας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία Currenta, ενώ από την πλευρά του ο Λαρς Φρίντριχ, επικεφαλής του Chempark, ανέφερε σε συνέντευξη τύπου: «Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να διασώσουμε τους ανθρώπους, η τύχη των οποίων αγνοείται».

Ο δήμαρχος του Λεβερκούζεν έκανε λόγο για μια «τραγική στιγμή» για την πόλη του Λεβερκούζεν. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας η έκρηξη συνοδεύτηκε από «έκλυση υψηλής θερμότητας», ενώ σεισμογραφικό ινστιτούτο της περιοχής, περίπου 40 χλμ. από το συμβάν, κατέγραψε την έκρηξη.

Σύμφωνα με την Currenta η έκρηξη σημειώθηκε σε δεξαμενή-τμήμα της μονάδας καύσης και η φωτιά έχει ήδη κατασβεστεί. Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη αυτή την ώρα, ενώ προς το παρόν έχουν αποκλειστεί αυτοκινητόδρομοι της περιοχής. Οι κάτοικοι του Λεβερκούζεν, 20 χιλιόμετρα βόρεια της Κολωνίας, καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστά παράθυρα. Το ίδιο προτρέπουν και άλλοι γειτονικοί δήμοι, όπως το Ντόρτμουντ, που απέχει 75 χιλιόμετρα από το Λεβερκούζεν.

 

 

Διερευνώνται τα αίτια, εν αναμονή απαντήσεων

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Kölner Stadtanzeiger το περιστατικό συνέβη ειδικότερα όταν δεξαμενή οργανικών διαλυτών στη μονάδα καύσης απορριμάτων έπιασε φωτιά. Η αστυνομία της Κολωνίας έκανε λόγο για «μεγάλη καταστροφή». Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, σε κάποια σημεία της πόλης η έκρηξη έγινε τόσο αισθητή, που έσπασε ακόμη και παράθυρα. Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της πυροσβεστικής, της αστυνομίας όπως και ελικόπτερα. Σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις της πυροσβεστικής σε δείγματα αέρα, δεν υπάρχει κίνδυνος για τον πληθυσμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βιομηχανική περιοχή Chempark αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά πάρκα στην Ευρώπη, εστιάζοντας στη χημική βιομηχανία. Πάνω από 70 εταιρείες έχουν την έδρα τους στο Λεβερκούζεν, το Ντόρμαγκεν και το Κρέφελντ-Ούρντιγκεν. Στο Λεβερκούζεν των 163.000 κατοίκων έχει επίσης την έδρα της ο κολοσσός Bayer, μια από τις μεγαλύτερες χημικές βιομηχανίας στη Γερμανία.

 

 

 

 

Πηγή : dikaiologitika