Απαγόρευση κυκλοφορίας | Νέες εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις

0
2197

 Ικανοποιημένο είναι το κυβερνητικό επιτελείο με την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, όπως ανακοίνωσε στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο ίδιος τόνισε πως η πλειοψηφία αντιλαμβάνεται πλήρως την αναγκαιότητα αυτής της απόφασης και ακολουθεί τις οδηγίες. «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα συγκριμένα μέτρα και ο έλεγχος τους, όσο πιο αυστηρά είναι τόσο λιγότερο θα κρατήσουν», τόνισε.

Παρ’ ολ’ αυτά, τα ερωτήματα των πολιτών ήταν πολλά σε ό,τι αφορά τα νέα περιοριστικά μέτρα, καθώς υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που δεν ήξεραν τι να κάνουν.

Σχετικά με τις βεβαιώσεις μετακίνησης ο Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε:

  • το δημόσιο θα δέχεται μόνο σε εξαιρετικές κατεπείγουσες περιπτώσεις κατόπιν ραντεβού το οποίο θα πιστοποιείται με e-mail ή επιστολή της δημόσιας υπηρεσίας προς τον πολίτη που θα τον δεχτεί
  • στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν οδηγεί και εξυπηρετείται από συγγενή πρώτου βαθμού, τον οδηγό θα πιστοποιεί με βεβαίωση ο εργοδότης του εργαζόμενου και μόνο για τις ώρες και τις μετακινήσεις.
  • στην περίπτωση των δημοσιογράφων και εκείνων που εργάζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης απαιτείται σχετική κάρτα ή βεβαίωση του εργοδότη του μέσου που εργάζονται και αντί των ωρών, αναγνωρίζοντας ότι το επάγγελμα του δημοσιογράφου είναι 24 ώρες, θα πρέπει απλά να αναγράφεται το είδος του ρεπορτάζ που καλύπτει.
  • για την κίνηση των φορτηγών τροφοδοσίας σε όλη την Ελλάδα απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη του οδηγού και αυτόν που μπορεί να το συνοδεύει, αλλά και δελτίο αποστολής ή σε περίπτωση που δεν υπάρχει δελτίο αποστολής τουλάχιστον δελτίο κίνησης.
  • για την κίνηση των μίνι μπας και ιδιωτικών λεωφορείων χρειάζεται η βεβαίωση του εργοδότη και το σχετικό δελτίο κίνησης. Επιπλέον πρέπει να χρησιμοποιείται το 50% των καθισμάτων για παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης. Ο εργαζόμενος πρέπει να έχει μαζί του βεβαίωση του εργοδότη και το δελτίο της κίνησης ή της αποστολής.
  • τα κούριερ και διανομείς χρειάζονται βεβαίωση του εργοδότη και αντίστοιχα το ημερήσιο δελτίο δελτίο αποστολής, δηλαδή τα παραδοτέα.
  • στα ταξί και τα ΙΧ, πέρα από τον οδηγό, επιτρέπεται να επιβαίνει ακόμα ένα άτομο. Σε περίπτωση που υπάρχει ασθενής ο οποίος χρήζει βοήθειας για τη μετακίνηση – μεταφορά του επιτρέπεται να επιβαίνει στο όχημα και δεύτερος επιβάτης, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετικό έγγραφο που βεβαιώνει την κατάσταση του ασθενούς. Σε περίπτωση δηλαδή που έχουμε ανθρώπους με αναπηρία ή κάποιους συνανθρώπους μας που μπορεί να χρειάζονται αιμοκάθαρση ή οποιαδήποτε άλλη τακτική επίσκεψη ή έκτακτη στο γιατρό.
  • σε σχέση με τα ΙΧ υπάρχει εξαίρεση για την περίπτωση των ανηλίκων τέκνων. Δηλαδή ένας γονέας με δύο παιδιά είναι κάτι το οποίο είναι αποδεκτό, αλλά μόνο για αυτές τις περιπτώσεις και για ανήλικα τέκνα.
  • το όριο των δύο επιβατών ανά όχημα ισχύει και στην περίπτωση μεταβίβασης σε τελετή με την εξαίρεση για συνύπαρξη συγγενών πρώτου βαθμού έως τρεις επιβάτες.
  • οι οδηγοί λεωφορείων και λοιπών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς χρειάζεται βεβαίωση εργοδότη και ημερήσια ή εβδομαδιαία βεβαίωση ωραρίου σε περίπτωση κυλιόμενου ωραρίου. Αυτό αναφέρεται ρητά στην ίδια τη βεβαίωση.
  • οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους τους υπαλλήλους τους, ημεδαπούς ή αλλοδαπούς. Ο έλεγχος θα γίνεται επί των βεβαιώσεων και μόνο.
  • οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ως αυτοαπασχολούμενοι αλλά και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να φέρουν βεβαίωση τύπου Α υπογεγραμμένη από τους ίδιους με συμπληρωμένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία που προβλέπονται στη βεβαίωση Α.