Τι κάνουν στο σώμα και στο μυαλό σου τα συμπληρώματα για πριν την προπόνηση

0
4738

Η άχρωμη ουσία στο μπουκαλάκι κατεβαίνει εύκολα με μερικές γουλιές, αφού η σκόνη διαλύεται γρήγορα μέσα στο νερό. Το υγρό μείγμα δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση. Μόλις το καταπιείς όλο, θα νιώσεις μια μικρή ανατριχίλα στο πετσί σου, τα μηνίγγια θα βαράνε σαν ταμπούρλα και το σώμα σου θα μπαίνει σε μια περίεργη φάση εγρήγορσης και υπερ-επίγνωσης -κάπως σαν τον Bradley Cooper στην ταινία Απόλυτη Ευφυΐα.

Τώρα, μπορείς να πάρεις το πρόγραμμα των ασκήσεων στα χέρια και να αρχίζεις να χτυπιέσαι ανηλεώς στον πάγκο.

Τι θα βιώσεις πίνοντας ένα τέτοιο συμπλήρωμα

Αν δεν έχεις ακόμη εμπειρία με συμπληρώματα για πριν την προπόνηση, την πρώτη φορά θα νομίζεις ότι είσαι ο Ποπάι μετά τη δόση σπανακιού από το τενεκεδάκι. Μπαίνοντας στα βαθιά της προπόνησης όμως, πιθανώς το αποτέλεσμα να μην είναι τόσο ένδοξο όσο περίμενες. Πολλοί έχουν διαπιστώσει έλλειψη δύναμης, δυσφορία και φούσκωμα στο στομάχι. Άλλοι, εκτελώντας προγράμματα τύπου CrossFit ή HIIT, είδαν να μπερδεύουν χέρια με πόδια, ενώ κάμποσοι έχουν παραπονεθεί και για πρωτόγνωρα βαριές ανάσες και έντονο καρδιοχτύπι -ειδικά σε δοκιμασίες combo sprints.

Τυχαία γεγονότα; Κακής ποιότητας συμπλήρωμα; Λάθος αναλογίες σκόνης και νερού; Ας το διαπιστώσουμε με τη βοήθεια της Pam Nisevich Bede, μιας αθλητικής διατροφολόγου:

«Πολλά πράγματα που αφορούν στα συμπληρώματα γενικώς έχουν να κάνουν με βιολογικούς παράγοντες που αφορούν κάθε άτομο ξεχωριστά, όπως μια ευαισθησία στο στομάχι ή διαταραχές στο μεταβολισμό και τη νευρομυϊκή συναρμογή. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για συμπληρώματα πριν την προπόνηση -συνήθως συνδυασμοί καφεΐνης και αργινίνης. Στα γυμναστήρια θα ακούσεις πολλούς που ορκίζονται σ’ αυτά τα βοηθητικά σκευάσματα και άλλους που δεν θέλουν να τα ξαναβάλουν στο στόμα τους επειδή νομίζουν πως η καρδιά τους θα εκραγεί -είναι και θέμα προσαρμογής», λέει η Bede.

Η αίσθηση του γρήγορου καρδιακού ρυθμού οφείλεται κυρίως στην καφεΐνη, η οποία είναι το κορυφαίο συστατικό στα περισσότερα συμπληρώματα προ-προπόνησης. «Αυτοί που είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη ή αμάθητοι σ’ αυτήν πρέπει να αποφύγουν τις μεγάλες ποσότητες στην αρχή της χρήσης. Οι επίσημες διατροφικές οδηγίες περιορίζουν την ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης σε κάτι λιγότερο από 400mg και ποτέ περισσότερο», τονίζει η ειδικός και συνεχίζει: «Στις σωστές και μετρημένες δόσεις ένα συμπλήρωμα καφεΐνης πριν την προπόνηση έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό σε δρομείς μεγάλων αποστάσεων ή σε άτομα που ακολουθούν ένα συστηματικό πρόγραμμα άρσης βαρών».

Τι άλλο υπάρχει μέσα στα συμπληρώματα πριν την προπόνηση -εκτός από καφεΐνη

> Πολλές προ-προπονητικές φόρμουλες συμπληρωμάτων περιλαμβάνουν αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAAs), τα οποία προωθούν την μυϊκή αποκατάσταση και προστατεύουν τις αποθήκες γλυκογόνου, έτσι ώστε να μην σωριαστείς στο πάτωμα στη μέση της προπόνησης.
> Μερικά σκευάσματα περιέχουν νάτριο και κάλιο για να βοηθήσουν στη διατήρηση της ενυδάτωσης, ενώ.
> Υπάρχει επίσης β-αλανίνη, ένα όχι και τόσο απαραίτητο αμινοξύ, εκτός αν είσαι από τους αθλητές που εκτελούν σε καθημερινή βάση προπονήσεις υψηλής έντασης (η β-αλανίνη βοηθά στην αποκατάσταση του pΗ των μυών).
> Δεν λείπει και η κρεατίνη, ένα φυσικό συμπλήρωμα που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ανάπτυξη μυϊκής μάζας και δύναμης.
> Κυκλοφορούν και μερικά συμπληρώματα με μονοξείδιο του αζώτου ή νιτρικό οξείδιο. Λέγεται ότι βοηθά στη ροή του αίματος για να παρέχει περισσότερο οξυγόνο στους μύες, σπρώχνοντάς τους κατ’ ουσίαν να εργαστούν σκληρότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Δουλεύουν πραγματικά όλα αυτά; Ναι, λένε οι bodybuilders και οι δρομείς. Είναι αναγκαία για σένα; Αυτή είναι μια πολύ προσωπική ερώτηση.

 

via

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ