Πρόστιμο μαμούθ της Ε.Ε. 4,3 δις. ευρώ στη Google.

757

Πρόστιμο μαμούθ ύψους 4,3 δισ. ευρώ (5 δισ. δολαρίων) επέβαλε η Κομισιόν στη Google, την οποία κατηγορεί πως με τη χρήση των Android επιχειρεί να περιθωριοποιήσει τους ανταγωνιστές της. Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κράτησε τρία χρόνια.

Το πρόστιμο ύψους 4,34 δισ. ευρώ που επέβαλε η Κομισιόν στη Google για τα Android και το οποίο ανακοίνωσε την Τετάρτη (18.07.2018) η Επίτροπος της ΕΕ για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ, είναι το υψηλότερο για θέματα ανταγωνισμού που έχει ποτέ επιβληθεί από την Ε.Ε. σε εταιρία.

Όπως ανακοίνωσε η Βεστάγκερ, η Google κρίθηκε ένοχη για χρήση του συστήματος Android προκειμένου να «μπλοκάρει» τους ανταγωνιστές της. Όπως ανέφερε και η ανακοίνωση της Κομισιόν η Google παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της Ε.Ε.

Το λειτουργικό σύστημα Android είναι το πιο δημοφιλές παγκοσμίως και εγκατεστημένο σε πάνω από το 80% των smartphones. Η Κομισιόν ζήτησε από τη Google να ενεργήσει πιο δίκαια σε θέματα ανταγωνισμού και να επιτρέψει σε «μικρότερους παίκτες» να μπορούν να κερδίσουν.

Η Google πρέπει πλέον να θέσει οριστικά τέλος σε αυτήν την πρακτική εντός 90 ημερών, ειδάλλως θα της επιβληθούν χρηματικές ποινές ύψους έως και 5 % του μέσου ημερήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google.

Κομισιόν κατά Google

Η Επιτροπή τονίζει ότι από το 2011, η εταιρία έχει επιβάλει παράνομους περιορισμούς σε κατασκευαστές συσκευών Android και φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητών επικοινωνιών, με σκοπό να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της στη γενική διαδικτυακή αναζήτηση.

Η Επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δήλωσε ότι η υπόθεση αφορά τρία είδη νομικών περιορισμών που έχει επιβάλει η Google σε κατασκευαστές συσκευών Android και φορείς εκμετάλλευσης δικτύων προκειμένου να διασφαλίζει ότι η κίνηση στις συσκευές Android κατευθύνεται προς τη μηχανή αναζήτησης της Google.

«Με τον τρόπο αυτό, έχει χρησιμοποιήσει το Android ως όχημα για να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της μηχανής αναζήτησής της. Οι πρακτικές αυτές έχουν στερήσει από τους ανταγωνιστές την ευκαιρία να καινοτομούν και να ανταγωνίζονται σε αξιοκρατική βάση. Έχουν στερήσει από τους Ευρωπαίους καταναλωτές τα οφέλη του αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον σημαντικό τομέα των κινητών επικοινωνιών. Οι πρακτικές αυτές είναι παράνομες βάσει των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ», ανέφερε η Βεστάγκερ.

Με την απόφασή της, η Επιτροπή συμπεραίνει ότι η Google κατέχει δεσπόζουσα θέση στις αγορές των υπηρεσιών γενικής διαδικτυακής αναζήτησης, των λειτουργικών συστημάτων για έξυπνες κινητές συσκευές για τα οποία είναι δυνατό να παρέχεται άδεια χρήσης και των καταστημάτων εφαρμογών (app stores) για το λειτουργικό σύστημα Android για κινητές συσκευές.

Ειδικότερα, η Επιτροπή τονίζει ότι η εταιρία κατέχει δεσπόζουσα θέση στις εθνικές αγορές γενικής διαδικτυακής αναζήτησης σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), δηλαδή και στα 31 κράτη μέλη του ΕΟΧ με μερίδια αγοράς άνω του 90 % στα περισσότερα κράτη μέλη του ΕΟΧ.

newsit