Γιατί οι άντρες έχουνε πρωινές “ορέξεις”;

841

Η πρωινή στύση είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο για τους άνδρες σε κάθε ηλικία της ζωής τους. Μπορεί να προκαλέσει ντροπή ή να δυσκολέψει την ούρηση, όμως από την άλλη είναι πιθανό να κάνει το ξεκίνημα της μέρας του άνδρα (και της συντρόφου του) ιδιαίτερα ευχάριστο!

Ποιοι μηχανισμοί καθοδηγούν την πρωινή στύση και τι αποκαλύπτει για τη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα;

Ο Sergio Diez Alvarez από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ της Αυστραλίας εξηγεί όλα όσα θέλουμε να μάθουμε (και ντρεπόμαστε να ρωτήσουμε)!

Σύμφωνα με τον ειδικό, η πρωινή στύση –ή «νυχτερινή διόγκωση του πέους» (nocturnal penile tumescence) όπως ονομάζεται στον ιατρικό χώρο– χαρακτηρίζει τον ανδρικό πληθυσμό στο σύνολό του και εκδηλώνεται για πρώτη φορά ακόμη και πριν τη γέννηση ή στα πρώτα χρόνια της ζωής. Αντίστοιχο φαινόμενο στις γυναίκες είναι η νυχτερινή κλειτοριδική στύση (nocturnal clitoral erection).

Τι προκαλεί τη στύση

Είναι το αποτέλεσμα αντιδράσεων σε πολύπλοκες διεργασίες του νευρικού και του ενδοκρινικού (ορμονικού) συστήματος που συμβαίνουν στα αιμοφόρα αγγεία των ανδρικών γεννητικών οργάνων.

Όταν ο άνδρας διεγείρεται σεξουαλικά, ένα μήνυμα που ξεκινά από τον εγκέφαλο πυροδοτεί την αποστολή χημικών μηνυμάτων στα νεύρα που ελέγχουν τη ροή αίματος στα αιμοφόρα αγγεία του πέους, επιτρέποντας να αυξηθεί η ροή προς αυτά. Το αίμα «παγιδεύεται» στους μυς του πέους, με αποτέλεσμα αυτό να διογκώνεται και να επιτυγχάνεται η στύση. Στις εγκεφαλικές διεργασίες που εκκινούν τη διαδικασία εμπλέκονται και ορμόνες όπως η τεστοστερόνη.

Ωστόσο, η πρωινή στύση δεν ξεκινά πάντοτε από τον εγκέφαλο, αφού μπορεί να προκληθεί ως αντανακλαστικό ξεκινώντας από τον νωτιαίο μυελό. Αυτό εξηγεί γιατί είναι δυνατό να επιτευχθεί η στύση χωρίς την ύπαρξη σεξουαλικού ερεθίσματος.