ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | Ο Δημήτρης Μετζέλος από τα ΗΜΙΣΚΟΥΜΠΡΙΑ μιλάει στο IoanninaBars.gr

0
5592

Τα Ημισκούμπρια γιορτάζουν τα 20 χρόνια επιτυχιών τους και έρχονται στα Γιάννενα, το Σάββατο 26 Μαρτίου να μας παρουσιάσουν το νέο τους κομμάτι, «Λε Χαμ» και να μας θυμίσουν παλιές επιτυχίες τους που αγαπήσαμε. Το IoanninaBars δεν θα μπορούσε να λείπει από την επετειακή συναυλία του αγαπημένου συγκροτήματος. Ο Δημήτρης Μετζέλος μας μίλησε για όλα. Την επιτυχία τους, τη συνεργασία τους με τη Def Jam και πως βλέπουν τα Ημικρούμπρια την Ελλάδα του σήμερα.

Καλησπέρα σας, χαίρομαι πολύ που μιλάω μαζί σας και με μεγάλη χαρά θα σας δούμε από κοντά το Σάββατο λοιπόν στα Ιωάννινα.

Και εγώ χαίρομαι πολύ που μιλάω μαζί σας! Το περιμένουμε και εμείς με ανυπομονησία!

Πως πήγατε στο live που κάνατε στο Ηράκλειο;

Πήγαμε πάρα πολύ καλά. Ήταν η πρώτη μας συναυλία και ο κόσμος ήταν πολύ ζεστός. ‘Ήξερε το νέο μας κομμάτι, το Λε Χαμ, απ έξω και ανακατωτά και περάσαμε πολύ όμορφα! Πιστεύουμε πως το ίδιο θα γίνει και στα Ιωάννινα.

Δεν είστε παιδιά του internet και του facebook έχετε κάποια ένσταση σχετικά με το πώς γίνεται σήμερα όλη αυτή η διαδικασία;

Γίναμε όμως! Δεν γίνεται διαφορετικά. Πρέπει να παίξεις με τα δεδομένα της εποχής σου για να παίξεις σωστά τη μουσική σου και να απευθυνθείς στον κόσμο με το σωστό τρόπο. Παρά το γεγονός ότι εμείς είμαστε παιδιά το βινυλίου, της κασέτας και αργότερα του cd. Είχαμε μάθει να είμαστε λίγο συλλέκτες, να πηγαίνουμε στα δισκάδικα να διαλέγουμε τους δίσκους μας κτλ. Οι νεότεροι άνθρωποι σήμερα ακούνε τη μουσική τους από το κινητό τους. Αυτό βέβαια είναι καλύτερο και για εμάς τους ανθρώπους της μουσικής γιατί ψάχνουμε νέα πράγματα.

Αλλά για να περάσουμε στο live. Έχετε ξαναπαίξει στα Γιάννενα;

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια. Όποτε μας δίνεται η ευκαιρία ανεβαίνουμε. Τώρα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να τα πούμε με τα φιλαράκια μας εκεί!

Για τα live σας έχετε επιλέξει 4 μόνο πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη έχετε επιλέξει να κάνετε 2 εμφανίσεις μάλιστα. Υπάρχει κάποιος λόγος που υπάρχει η διάκριση αυτή σε σχέση με την Αθήνα για παράδειγμα.;

Εκτός από το Ηράκλειο που ξεκινήσαμε το 20th Anniversary Tour, στη συνέχεια το Σάββατο 26 Μαρτίου στα Ιωάννινα. Στη Θεσσαλονίκη μας ζήτησαν να κάνουμε 2 live εκεί. Υπάρχει αγάπη από το κοινό της Θεσσαλονίκης και αντίστροφα. Και δεν νομίζω να υπάρχει καλλιτέχνης που να μην έχει πάει Θεσσαλονίκη και να μην γουστάρει να ξαναπάει. Τελευταίος σταθμός θα είναι το fuzz στην Αθήνα.

Έχετε δίκιο, ξεκινούν πολλά πράγματα από εκεί. Ημισκουμπρισμός λοιπόν! Έχουμε εδώ, στην παρέα του IoanninaBars, ένα συνεργάτη μας που μας είπε πως ξέρει απ έξω όλους τους στίχους σας.!

Το παιδί δεν είναι καλά!! Να το κοιτάξει!!!… (Γέλια)

Πέρα από την πλάκα αυτό είναι πολύ κολακευτικό και ευχάριστο να υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν τους στίχους τριών ανθρώπων που ξεκίνησαν απλά θέλοντας να ακούσουν τη φωνή τους τυπωμένη σε ένα βινύλιο και τίποτα παραπάνω. Και τελικά φτάσαμε ακόμα και μετά από 20 χρόνια να ακούμε τη φωνή μας.

Εδώ θέλω να μείνουμε λίγο. Τα 20 χρόνια μπορεί να ακούγονται εύκολα για επετείους ή γενέθλια αλλά για ένα γκρουπ χιπ χοπ στην Ελλάδα θα πρέπει να ήταν δύσκολο. Ήταν τελικά;

Δεν ήταν δύσκολο να μείνουμε μαζί, ήταν δύσκολο κάποια στιγμή να ζήσεις μόνο από τη μουσική όπως όλοι οι καλλιτέχνες. Δεν ήταν δύσκολο για εμάς να μείνουμε μαζί, είμαστε 3 άνθρωποι αγαπημένοι, έχουμε τις διαφωνίες μας όπως σε κάθε οικογένεια. Είχαμε από την αρχή ένα σκοπό, να κάνουμε τη μουσική μας και τα τραγούδια μας.

Ήταν φανερό πως αγαπούσατε τα ίδια πράγματα. Αυτό είναι το συστατικό έτσι δεν είναι ;

Αυτό ήταν σημαντικό και ένα επίσης σημαντικό ήταν πως δεν είχαμε το ίδιο γούστο στις γυναίκες!! Κάτι επίσης σημαντικό! Τα μεγαλύτερα γκρουπς έχουν διαλυθεί για γυναίκες!

Επιτρέπεται να μιλάτε για γυναίκες; Αν δεν κάνω λάθος 2 από εσάς έχετε κάνει οικογένεια σήμερα.

Οι δύο από εμάς έχουμε πλέον και παιδιά ο Μιθριδάτης είναι ακόμη ελεύθερο πουλί. Εμείς επιτρέπεται να μιλάμε ακαδημαϊκά πια.

Πολύ καλά τότε. Πως είναι η μουσική σήμερα ηλικιακά για εσάς; Μουσική λοιπόν στα 20 και μουσική στα 40 που είστε σήμερα. Βασικές διαφορές ή όλα είναι προσαρμογές;

Όταν μιλάμε για την χιπ χοπ μουσική εμείς το έχουμε πιάσει από την αρχή. Και πριν τα Ημισκούμπρια. Από το 1979 με τους (..). τώρα το χιπ χοπ έχει αλλάξει. Σήμερα το χιπ χοπ είναι ένα νέο άκουσμα, που κατά τη γνώμη μου, δεν έχει στίχο και με ενοχλεί αυτό. Υπάρχουν βέβαια άνθρωποι που κάνουν πολύ καλή δουλειά, αλλά παλαιότερα ακόμα και τα μεγαλύτερα hits είχαν ωραίο στίχο.

Έχω δει κάποια συνέντευξή σας σχετικά με αυτό. Μιλάτε για την αργοπορία στο στίχο, τη μη συμπύκνωση δηλαδή που είναι ο ορισμός για το ίδιο το ραπάρισμα.

Αυτό με ενοχλεί εμένα προσωπικά. Ο Πρύτανης που είναι ο ίδιος παραγωγός και ασχολείται με τη μουσική πάρα πολύ δεν τον ενοχλεί γιατί μπορεί να μπει σε αυτή τη νοοτροπία. Εγώ με το Μιθριδάτη που το βλέπουμε λίγο πιο επαναστατικά μας ενοχλεί λίγο. Παρόλα αυτά υπάρχουν πράγματα από τους καινούργιους που μας αρέσουν πάρα πολύ, με ενδιαφέρον στίχο και πολύ καλές δουλείες. Για παράδειγμα η Nicki Minaj, ο Drake και πάρα πολλοί άλλοι super stars.

Μιλήσατε για super stars αλλά κι εσείς κάνατε και κάτι στο εξωτερικό αν δεν κάνω λάθος με την παραγωγή της Def jam (;)

H Def Jam έδωσε για πρώτη φορά το label της στην Ελλάδα, σε ελληνικό γκρουπ, στα ΗΜΙΣΚΟΥΜΠΡΙΑ.. Η Def Jam έχει συνεργαστεί από τους RUN DMC τους BEASTIE BOYS και τους PUBLIC ENEMY μέχρι τους ANTHRAX στο metal. Οπότε μιλάμε για μία πολύ μεγάλη ευκαιρία. Κάπου στο 2000 έγινε αυτό.

Στην κατάσταση που περιγράψατε, ως Ημισκούμπρια, ποιοι στόχοι υπάρχουν σήμερα στα 20 χρόνια σας τόσο σε ελληνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο;

Σαν Ημισκούμπρια ο στόχος μας είναι να κάνουμε, είτε μαζί είτε ο καθένας ξεχωριστά, καλή μουσική. Απλά η κατάσταση είναι λίγο περίεργη σήμερα. Ο κόσμος είναι λίγο κατηφής, λίγο πεσμένος. Θέλεις να κάνεις τον κόσμο να γελάσει γιατί εκτός από ραπερ είσαι και comedian.

Αυτός ο σατιρικός χαρακτήρας δεν χωράει, δε βοηθάει πολύ περισσότερο σήμερα;

Χωράει φυσικά. Απλά σήμερα έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Κάποτε είχαμε την κατάσταση του ελληνάρα με τα λεφτά που τα σκόρπαγε και υπήρχε χώρος και υλικό για σάτιρα. Έχουμε γράψει ένα κάρο τραγούδια γι αυτό το θέμα. Σήμερα είναι πιο συγκρατημένα τα πράγματα. Θέλουμε σήμερα να δούμε το καινούργιο θέμα που έχουμε στα χέρια μας και να δημιουργήσουμε ανάλογα με την Ελλάδα του σήμερα. Να δούμε πως θα το προσεγγίσουμε…

Η κατάσταση που περιγράφετε είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Δεν έχει καταλήξει ακόμα…

Ναι και όσο είμαστε στην Ελλάδα δεν αλλάζει και τίποτα. Αυτά που λένε για αλλαγές… τίποτα!. Μας λένε πολλές φορές «έχετε κάνει κομμάτια προφητικά»… Δεν είναι προφητικά. Απλά δεν έχει αλλάξει κάτι. Τα λέγαμε εκείνη την εποχή γιατί ήταν έτσι. Περάσανε 10-15 χρόνια και είναι τα ίδια!!!

Δηλαδή, αν απλά περιγράφεις την εποχή σου στην Ελλάδα -θες δε θες- γίνεσαι προφήτης, αφού δεν αλλάζει τίποτα!

Ναι. Αυτό ακριβώς! (γέλια)

Η Ελλάδα του σήμερα λοιπόν για τα Ημισκούμπρια. Ένα κοινωνικό ή άλλο σχόλιο από εσάς ;

Η Ελλάδα για τα Ημισκούμπρια σήμερα είναι όπως για τον κάθε άνθρωπο που βιώνει την κατάσταση, με τα θετικά και τα αρνητικά της. Δεν διαφέρουμε από κάποιον άλλον άνθρωπο. Είμαστε κατά το ήμισυ σκουμπριά, το ψάρι, που ξέρει και ελίσσεται σε όλο αυτό. Στο άλλο μας μισό είμαστε άνθρωποι που βιώνουμε αυτή την δύσκολη κατάσταση.

Στην ουσία μου περιγράφετε και το πως προέκυψε η ονομασίας σας?

Ήταν μία δική μας έκφραση, της παρέας μας. Είναι ο άνθρωπος που ελίσσεται στις καταστάσεις όπως κάθε ψάρι. Το κάθε ψάρι έχει το δικό του στυλ, όπως έχουμε πει και σένα δίσκο μας παλαιότερα. Και -κατά το υπόλοιπο ήμισυ- το «Ημι» είναι το πως είμαστε εμείς οι ίδιοι.

Υπάρχει ελπίδα τελικά σε όλο αυτό; Εσείς τι πιστεύετε;

Θέλουμε να πιστεύουμε πως υπάρχει ήλιος, υπάρχει φως. Η χώρα μας έχει ξαναζήσει δύσκολες καταστάσεις και τα κατάφερε. Είμαστε τέτοιοι άνθρωποι πιστεύω. Εντάξει θα κλάψουμε, αλλά μετά θα πάμε να τα κάνουμε όλα… “καινούργια”. Είναι πραγματικά δύσκολες εποχές και δυσκολεύει και εμάς, ειδικά στο πώς να σατιρίσεις κάτι. Αλλά θα το καταφέρουμε.

Αυτή την δυσκολία την βλέπετε στα live; Το κοινό του 2016 σε σχέση με το κοινό του 2002 π.χ.;

Την βλέπουμε σαφώς. Το κοινό μας βέβαια ανανεώνεται. Έχουμε τον 35αρη που μας άκουγε όταν ήταν 12 αλλά βλέπουμε και μικρότερο κόσμο, το 15χρονο που ξέρει και τα κομμάτια. Αυτό είναι το πιο ευχάριστο απ’ όλα

Υπάρχει αυτή η κατήφεια στον κόσμο?

Δεν γίνεται να δεις τα Ημισκούμπρια διόμιση ώρες πάνω στη σκηνή και να συνεχίσεις να είναι κατηφής. Τότε μάλλον κάτι δεν γίνεται σωστά!!

Θέλω να επιστρέψουμε λίγο στα μουσικά μας. Το χιπ χοπ κρατάει στην Ελλάδα; Αναπτύσσεται;

H χιπ χοπ στην Ελλάδα έχει ανθρώπους που την κάνουν καλά και ανθρώπους που δεν την κάνουν καλά. Υπάρχουν πολλοί καλοί παραγωγοί, Mc’s και Djs που κρατάνε την –ξεχασμένη- τεχνική του σκρατς που δεν τη χρησιμοποιούν πολύ. Υπάρχουν και οι γραφικοί, όπως Όλα υπάρχουν και στην Αμερικάνικη και στη Γαλλική και στην Ιταλική…. Όπως σε όλες τις χώρες που υπάρχει χιπ χοπ. Αλλά υπάρχει καλό υλικό απ ό,τι βλέπω σε πράγματα που μου στέλνουν. Αυτό που δεν βλέπω, είναι σατιρικούς πλέον. Αυτούς που υπάρχουν, τους ΣΕΞΠΥΡ, τους ΤΡΙ.Π.Α. ΚΡΟΥ, όλους, τους έχουμε μαζέψει εμείς στην ΗΜΙΖ entertainment όπως φαίνεται. Με ενοχλεί λίγο αυτό. Θέλω κάποιος να βγει να τα πει!. Να ξεπεράσει τα Ημισκούμπρια.

Αυτό το σατιρικό ύφος έκανε τον κόσμο να σας αγαπήσει; Εσείς ανοίξατε σε ηλικιακό φάσμα ακόμα και στο φύλο. Αυτό πιστεύετε πως σας έκανε αγαπητούς τόσο πολύ στον κόσμο;

Έχουμε ακούσει αυτά τα 20 χρονιά πως άνθρωποι που δεν ακούνε χιπ χοπ, ακούνε Ημισκούμπρια, που και τα Ημισκούμπρια χιπ χοπ είναι. Αυτό το σατιρικό ήθελε ο κόσμος αυτό του έλειπε και έτσι «περάσαμε» δηλαδή. Πολλοί άνθρωποι που ερχόταν να μας δουν σε όλη την Ελλάδα δεν ήξεραν τι ήταν αυτό που βγάζαμε, πέρα από τους fans που ήξεραν αμέσως όλο το δίσκο. Τους τράβαγε ο σατιρικός στίχος, η μουσική, το γέλιο που βγάζαμε, οι πρόζες, τα κομμάτια μας, γιατί περνούσαν καλά.

Και κάπως έτσι διευρύνθηκε ο Ημισκουμπρισμός.

Ναι ο Ημισκουμπρισμός.!! Με νεότερους δημοσιογράφους που μιλάμε σήμερα, ανακαλύπτουν τα κοινωνικοπολιτικά μηνύματα που περνάγαμε και μπορεί τότε να μην τα είχε πιάσει ο κόσμος…

Η μετριοφροσύνη σας, σας επιτρέπει όλο αυτό, να το ονομάσετε…φαινόμενο; Νοιώθετε stars με όλο αυτό που περάσατε από τότε μέχρι σήμερα;

Σας αφήνουμε να το ονομάσετε εσείς όπως θέλετε. Εμείς ήμασταν –απλά- τρεις άνθρωποι που κάναμε τη μουσική που αγαπούσαμε και διαπιστώσαμε πως μπορούμε να την κάνουμε σωστά με αυτό τον τρόπο, με αυτό το στίχο και αυτό το στυλ. Από εκεί και πέρα ας μας κρίνει η ιστορία που λένε (γέλια)… κι όλα αυτά τα ξύλινα που λένε.

Αγγλόφωνο στίχο, έχετε σκεφτεί; Είτε ενδεχομένως σε κάποια συνεργασία;

Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ. Για να το κάνεις πρέπει να είσαι πολύ καλός είτε αγγλόφωνος. Αλλιώς θα βγεις λίγο Greek Lover αν μπορούσαμε να το πούμε χιουμοριστικά. Το σατυρίζουμε αυτό εξάλλου. Σε κάποια συνεργασία φυσικά και θα λέγαμε ναι. Αλλά η ελληνική είναι η γλώσσα μας. Είναι αυτό που ξέρουμε να κάνουμε, αν και εμείς της έχουμε αλλάξει τα φώτα λίγο. Έχουμε κάνει τη δική μας γλώσσα, την Ημισκουμπριακή. Οπότε αυτή έχουμε αποφασίσει να χρησιμοποιήσουμε.

Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό σας πέρα από τη σάτιρα, ήταν η ειλικρίνεια με τον κόσμο. Ήταν συνειδητό; Ήταν η επιλογή σας πως έτσι θα λειτουργoύσατε με τον κόσμο;

Από μικρά παιδιά ασχολούμαστε με την μουσική. Επομένως δεν υπήρχε κάποιος λόγος. Δεν θέλαμε να γίνουμε διάσημοι για να γίνουμε διάσημοι. Για τη δόξα τους πράγματος. Θέλαμε να είμαστε για τη μουσική. Προσπαθήσαμε να αλλάξουμε κάποια κεφάλια, κάποιες ιδέες, οι οποίες ήταν κάπως πιο συντηρητικές, όπως « Ο κύρης του σπιτιού». Εγώ π.χ. αν έκανα κόρη δεν ξέρω και γω πως θα ήμουνα. Θα ξεφτιλιζόμουνα κιόλας! (γέλια). Θα μούλεγε «ρε φίλε τι κάνεις;… άλλα έλεγες στα τραγούδια σου κι άλλα κάνεις στη ζωή σου…» Ευτυχώς έκανα γιο και είμαι καλυμμένος…ασφαλής (γέλια)

Πιστεύετε πως επηρεάσατε κόσμο; Το νιώθετε αυτό;

Πιστεύω πως ναι. Ακούω κόσμο να χρησιμοποιεί την Ημισκουμπριακή διάλεκτο και είναι πολύ ωραίο αυτό.

Τι να περιμένουμε το Σάββατο λοιπόν ;

Θα ανοίξουν τη συναυλία ένα ντουέτο από τη θεσσαλονική οι SMA και θα ακούσουμε επιτυχίες από όλη μας την πορία

Και να φανταστώ με προ τελευταίο το γνωστό «πάμε όλοι μαζί σε μια παραλία»; Αλήθεια σας ενοχλεί που ακούγεται παντού αυτό το κομμάτι;

Φυσικά πάντα.! Δεν μας ενοχλεί καθόλου. Είναι η επιτυχία μας.!!

 

Αλήθεια σας ενοχλεί που ακούγεται παντού αυτό το κομμάτι; Ανησυχείτε μήπως γίνει «σούπα»;

Δεν μας ενοχλεί καθόλου. Είναι η επιτυχία μας.! Πώς να γίνει σούπα. Για να γίνει σούπα η παραλία πρέπει να βγάλει άλλος καλύτερο καλοκαιρινό κομμάτι! Άμα βρεθεί αυτός να το συζητήσουμε…τότε respect!!! (γέλια)

Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την κουβέντα μας. Περιμένουμε να σας δούμε από κοντά το Σάββατο

Και εμείς το περιμένουμε! Τα λέμε στο Factory of Sound…

Θανάσης Σωτηρόπουλος

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ