Έρευνα | Όσο ζεσταίνει ο καιρός, πέφτει η απόδοσή μας στις εξετάσεις!

408

Ωραίο το καλοκαιράκι, τέλειες οι διακοπές στα νησιά, αλλά κακά τα ψέματα αυτή η ζέστη σε κουράζει πολύ περισσότερο. Κατ’αρχάς, δεν υπάρχει καμία συγκέντρωση -εκτός κι αν είσαι όλη μέρα κάτω από ένα κλιματιστικό- οπότε είναι κάπως δεδομένη η αποτυχία στην εαρινή εξεταστική.

Πού μυαλό για διάβασμα όταν μπορείς να αράξεις σε μια ξαπλώστρα; Πού μυαλό για διαβάσμα όταν μπορείς να πίνεις ποτάκια σε μία απ’τις ειδυλλιακές ταράτσες της Αθήνας; Πού μυαλό για διάβασμα όταν μπορείς να πάρεις φίλους και φίλες και να βολτάρετε τώρα που η μέρα έχει μεγαλώσει; Άσε, τα λέμε εμείς και κανείς δεν μας καταλαβαίνει.

Γι’αυτό γίνονται οι μελέτες όμως για να επιβεβαιώνουμε κάποια πράγματα, όπως για παράδειγμα, το ότι η άνοδος της θερμοκρασίας δεν βοηθάει τις επιδόσεις των μαθητών και των φοιτητών. Συγκεκριμένα, όσο μεγαλύτερη η θερμοκρασία στις τάξεις, τόσο χειρότεροι οι βαθμοί στις εξετάσεις.

Με αφορμή την κλιματική αλλαγή που θα γίνει πιο έντονη τα επόμενα χρόνια, οι επιστήμονες συμβουλεύουν πως η τοποθέτηση περισσότερων κλιματιστικών στα σχολεία, στις σχολές και στα σπίτια είναι αναγκαστική, διαφορετικά το διάβασμα θα πάει περίπατο.

Οι ερευνητές  των πανεπιστημίων Χάρβαρντ, Καλιφόρνια-Λος ‘Αντζελες (UCLA) και Τζόρτζια, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τζόσουα Γκούντμαν της Σχολής Διακυβέρνησης Κένεντι του Χάρβαρντ, έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά από ανάλυση επιδόσεων 10 εκατ. μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε διάστημα 13 χρόνων.

Διαπιστώθηκε λοιπόν πως, όταν οι μαθητές δίνουν εξετάσεις σε περίοδο καύσωνα, οι επιδόσεις τους πέφτουν κατά μέσο όρο (μολονότι μεμονωμένοι μαθητές μπορεί να μην επηρεασθούν). Όταν αντίθετα η θερμοκρασία κατεβαίνει, οι βαθμοί ανεβαίνουν.

Η μελέτη με τίτλο «Ζέστη και Μάθηση» υπολογίζει ότι για κάθε άνοδο της μέσης θερμοκρασίας κατά 0,55 βαθμούς Κελσίου υπάρχει μια πτώση της τάξης του 1% στις επιδόσεις.

Η αρνητική επίπτωση αρχίζει να γίνεται αισθητή, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 21 βαθμούς Κελσίου. Η κατρακύλα βέβαια έρχεται όταν πια το θερμόμετρο δείχνει 32 βαθμούς Κελσίου. Στους 38 βαθμούς, όπως καταλαβαίνεις, αυτοκρατορική αποτυχία.

Η επίπτωση της ζέστης είναι μεγαλύτερη στα παιδιά από φτωχές οικογένειες, πιθανώς επειδή στο σπίτι τους δεν έχουν κλιματιστικό. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι αν σημαντικές εξετάσεις (π.χ. για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια) συμπέσουν με κύμα καύσωνα, οι μαθητές από πλουσιότερες οικογένειες έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα.

Η μελέτη εν μέρει εξηγεί γιατί οι μαθητές από βόρεια και ψυχρότερα κλίματα συνήθως εμφανίζουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις σε σχέση με μαθητές από ζεστές νότιες χώρες (π.χ. στα τεστ Pisa του ΟΟΣΑ).

neopolis