Η παραβίαση του ΚΟΚ που δεν ξέρεις οτι κάνεις και κοστίζει 700 ευρώ!

0
167
Χιλιάδες παραβιάσεις καθημερινά και σοβαρά ατυχήματα παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στους δρόμους.

Μεταξύ των παραβάσεων και η αντικανονική προσπέραση σε διπλή διαχωριστική γραμμή, που λίγοι γνωρίζουν οτι τιμωρείται με 700 ευρώ πρόστιμο.

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, η συνεχής µονή ή διπλή γραµµή στο κέντρο του δρόμου, διαχωρίζει τις αντίθετες κατευθύνσεις κυκλοφορίας και απαγορεύεται το προσπέρασμα.

Αυτή η γραμμή τοποθετείται σε σημεία όπου έχουν κριθεί επικίνδυνα για την οδική ασφάλεια, καθώς και σε δρόμους εντός αστικού ιστού με δύο λωρίδες κατεύθυνσης ανά κυκλοφορία και σε σημεία της επαρχιακού οδικού δικτύου.

Όποιος λοιπόν προσπαθεί να την προσπεράσει τιμωρείται από το νόμο με πρόστιμο 700 ευρώ και επί τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης και των πινακίδων κυκλοφορίας για 20 ημέρες.

Ο οδηγός επιτρέπεται να προσπεράσει προπορευόμενο όχημα μόνον εφόσον μπορεί να το κάνει χωρίς κίνδυνο ή παρακώλυση της κυκλοφορίας και εφόσον προειδοποιήσει έγκαιρα γι’ αυτό, σύμφωνα με το άρθρο 21 του ΚΟΚ.

Το προσπέρασμα επιτρέπεται, κατά κανόνα, από τα αριστερά.

Κατ’ εξαίρεση, το προσπέρασμα επιτρέπεται από τα δεξιά αν ο προπορευόμενος οδηγός έχει δώσει σήμα ότι προτίθεται να στρίψει αριστερά και έχει μετακινήσει το όχημα ή τα ζώα του προς την πλευρά αυτήν.

Πηγή: dikaiologitika.gr